30 Mayıs 2010 Pazar

Ali Sami Yen Stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu

Ali Sami Yen Stadyumu (kısaca: ASYS) İstanbul’un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Spor Kulübü’nün yönetiminde bulunan stadyum.
Ali Sami Yen Stadı bir çok özelliği ile uluslararası standartların gerisinde kalsa da dünyanın en ünlü stadyumlarından birisidir. Bir çok ulusal medya kuruluşu ve spor yazarı tarafından Ali Sami Yen Dünyanın en etkili stadyumlardan birisi olarak kabul edilmektedir.
Resmî açılışı 20 Aralık 1964′ te Türkiye-Bulgaristan karşılaşmasıyla yapıldı. Adını Galatasaray’ın kurucusu Ali Sami Yen`den alan stadyum, 49 yıllığına Galatasaray Futbol Takımına kiralanmıştır.1962 yılında arsa Galatasaray Futbol Kulübüne devredilmiştir. Stad 1,400 lüks 290 KVA Philips marka projektör ile aydınlatılıyor. Aydınlatılmasına 1965 yılında başlanmış olan stadın aydınlatma sistemi 1993′te yenilenmiştir. Stadın rekor katılımı ise 1987′de Galatasaray-Eskişehirspor arasında oynanan maçta gerçekleşmiştir. Bu maçı 42.000 kişi izlemişti. Stadın şuanki kapasitesi 24.000 kişidir göre Sahanın genişliği ise 105m x 65m dir.
Galatasaray bu stadda Avrupanın birçok ünlü kulubünü yenmiştir. Bunlar arasında Real Madrid , AC Milan FC Barcelona,Juventus,Liverpool, Bologna, S.S. Lazio, Leeds United, R. Mallorca, Paris Saint Germain, Glasgow Rangers, Olympiakos, Bordeaux gibi Avrupa’nın üst düzey kulüpleri bulunmaktadır. Aslantepe’ de inşaası devam eden Türk Telekom Arena açıldıktan sonra Ali Sami Yen Stadı yıkılacak ve yerine iş merkezi yapılacaktır.

En pahalı biletler “Numaralı” olarak adlandırılan tribün biletleridir. Tribündeki en keyif alınan yer “Eski Açık” olarak adlandırılan bölümüdür, buraya ultrAslan olan taraftarlar gelir.
Ali Sami Yen Stadyumu özellikle son yıllarda Avrupa Kupası maçlarındaki inanılmaz atmosferden ötürü dünya çapında efsanevi bir konuma kavuştu. Taraftarlar ve futbol tutkunları arasında daha çok ‘Cehennem’ olarak bilinen 24.000 koltuk kapasiteli stadyum Galatasaray ve Avrupalı rakipleri arasında gerçekleşen sayısız unutulmaz karşılaşmaya ev sahipliği yaptı.
1.400 lüks 290 KVA projektör ile aydınlatılan stadyumun rekor katılımı, koltukların olmadığı dönemde 42.000 kişi (1987, Galatasaray-Eskişehirspor karşılaşması) olarak gerçekleşmiştir.
Ulaşım Bilgileri Ali Sami Yen Stadyumu Mecidiyeköy- İstanbul Tel: 0 212 288 33 40 Fax: 0 212 216 15 02

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder