2 Haziran 2010 Çarşamba

İstanbul Teknik Üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (kısaca Teknik Üniversite veya İTÜ), İstanbul, Türkiye’de yer alan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulmuş devlet teknik üniversitesidir. Bünyesindeki 12 fakülte, 37 bölüm ve 5 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. THES-QS 2008 yılı üniversite sıralamasında Dünya’da teknolojide 133. (Türkiye’de 1.), temel bilimlerde 257. sırada(Türkiye’de 1.), genel sıralamada ise 376. sırada yer almıştır.
İTÜ, Sultan 3. Mustafa zamanında batılı anlamda bir mühendislik eğitimi vermek için 1773 yılında açılmıştır. Dünya’nın en eski 5. teknik üniversitesidir. Okulun ilk binaları Haliç Tershanesi’nindedir. Zamanla padişahların ve cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul’un iş merkezi Maslak’ta bulunan 4′ü Avrupa, 1′i Anadolu yakasındaki toplam 5 kampüse yayılmıştır. Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu kampüslerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hala eğitim yapılmaktadır. Teknik Üniversite’nin mezunları cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye’nin büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamışlar, Türkiye’de pek çok ilke ve Türkiye’deki pek çok mühendislik eserinin altına imzalarını atmışlardır.Bunun yanında yetiştirdiği cumhurbaşkanı ve başbakanlar Türkiye’nin tarihine yön vermiştir.

İTÜ bugün 14000 lisans ve 6000 lisansüstü öğrenci ve 2200 öğretim görevlisi ile eğitim hayatını sürdürmektedir. TÜrkiye’deki pek çok üniversiteden farklı olarak kuruluşunda makina, elektrik, inşaat ve mimarlık olarak 4 fakülteye ayrılmıştır. İTÜlü pek çok hoca, mezun TÜBİTAK bilim ödülü ve TÜBA ödülü almıştır ve pekçok hoca da ABD, İngiltere, Rusya bilimler akademisi üyesidir.
Pek çok ünlü basketbolcuyu yetiştirmiş ve 5 kez TBL şampiyonu olmuş İTÜ Basketbol Takımı günümüzde TB2L’de mücadelesini sürdürmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder