Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) döneminde İtalyan ressam Luigi Acquarone (1800-1896) ve onun ölümünden sonra Saray’da görev yapan bir başka İtalyan ressam olan Fausto Zonaro (1854-1929) gibi isimlerin tablolarıyla, hanedana armağan edilen Batılı hükümdar portreleri, Saray için resim üreten Batılı ressamların, asker ressamların, Darüşşafakalı ressamların, Sanayi-i Nefise mezunu ressamların eserleri ile Saray koleksiyonu çeşitlenmiştir. 19. yüzyılın sonlarında, Türkiye’de yapılan sergilerden sonra Saray’a giren tablolar ile resim koleksiyonunda önemli bir birikim oluşmuştur.
Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Şale, Küçüksu Kasrı, Aynalıkavak Kasrı, Maslak Kasrı ve Yalova Atatürk Köşkü’nde yer alan eserlerden oluşan zengin bir birikim Milli Saraylar Tablo Koleksiyonu’nu oluşturmaktadır. Ülkemizin ilk resim koleksiyonuna ev sahipliği yapan Dolmabahçe Sarayı, eser sayısı bakımından ağırlığı taşımaktadır. Doğu’nun gizemini ve sıcaklığını yansıtan oryantalist resimler, doğa ve kent görünümleri, tarihî konulu resimler ve portreler arasında çok değerli imzalar vardır.
Milli Saraylar Fotoğraf Koleksiyonu’nun ise, Sultan-fotoğrafçı-toplum üçgeninde gelişen Osmanlı fotoğraf sanatında önemli bir yeri bulunmaktadır. Koleksiyon, 33 yıl süren Sultan II. Abdülhamid dönemi başta olmak üzere, Osmanlının gündemini günümüze taşıyan önemli bir birikimden oluşmaktadır. Sultan II. Abdülhamid fotoğrafa çok fazla önem vermiş ülkesini ve dış dünyayı fotoğraflardan takip etmiş hattâ fotoğraftan karakter tahlilleri yapmıştır.
TABLO KOLEKSİYONUNDAN SEÇMELER
DİĞER KOLEKSİYONLAR
- AYDINLATMA ARAÇLARI KOLEKSİYONU
- DEKORATİF ESERLER KOLEKSİYONU
- DOLMABAHÇE SAAT MÜZESİ
- HALI KOLEKSİYONU
- HAT SANATI VE YAZI TAKIMLARI KOLEKSİYONU
- ISITMA - ENDÜSTRİ VE MUTFAK ARAÇLARI KOLEKSİYONU
- KİTAP KOLEKSİYONU
- MOBİLYA KOLEKSİYONU
- MÜZE SERGİ KOLEKSİYONU
- Müzik Aletleri Koleksiyonu
- SAAT KOLEKSİYONU
- SOFRA TAKIMLARI KOLEKSİYONU
- TEKSTİL KOLEKSİYONU
- TABLO KOLEKSİYONU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder