9 Eylül 2011 Cuma

Halı Koleksiyonu

Milli Saraylar Halı Koleksiyonu'nun önemli bir kısmını, dönemin üslup özelliklerini büyük oranda yansıtan Hereke halıları oluşturmaktadır. Ancak saray, köşk ve kasırların inşa tarihlerinin Hereke Fabrikası'nın 1891 yılında halı üretmeye başlamasından çok önce olması, dönemin siyasî ilişkilerine dayanarak yapılmış olan alışverişler ve bugün Milli Saraylar depolarında bulunan ve depoların oluşum sürecinde yapılmış olan önemli tespitler ışığında saray, köşk ve kasırların dekorasyonundaki ilk halı örneklerinin İngiliz, Uşak ve Gördes halılarından oluştuğu görülmektedir. Fabrika’nın halı üretimine başlamasından önce, Saray için farklı yörelerden ve ülkelerden halıların satın alınmış olduğu, arşiv belgelerinden cins ve tarihlerine göre takip edilmektedir. Bunların içerisinde Frenk tanımlaması ile geçen Avrupa halıları (büyük oranda Fransız halıları), İngiliz halıları, Gördes halıları ve Uşak halıları en çok satın alınan türler arasındadır. Bunların dışında koleksiyonda, yöresel halılardan Sivas, Demirci, Kayseri, Avanos, Kırşehir, Kula halı ve seccadeleri yer almaktadır. Ayrıca, saraylara Defterdar'da bulunan Feshane Fabrikası'ndan da halı temin edilmiştir.


Koleksiyonda yer alan Doğu kökenli halılar arasında, İran, Hamedan, Horasan, Şiraz, Tebriz, Keşan, Semerkand halıları da bulunmaktadır. Özellikle Semerkand halılarının çok az bulunan renk ve boyutlardaki örnekleri bugün Yıldız Şale, Dolmabahçe Sarayı ve Beylerbeyi Sarayı'nda yer alır. Bu tür halılar arasındaki Tebriz halıları, Şiraz seccadeler, Keşan halı ve seccadeler, Doğu ve Batı medeniyetlerini buluşturan “Son Osmanlı Saray ve Köşklerinin” doğu temsilcileri olarak varlıklarını sürdürmektedirler. Koleksiyondaki Avrupa kökenli halı türlerinde Fransız Aubusson, Sovonnerie halı örnekleri ile İngiliz, Brüksel, Yunanistan (1 adet) halıları bulunmaktadır.
Satın alma, Hereke Fabrikası üretimi ve hediye yoluyla oluşmuş olan koleksiyon, saray ve köşkler arasında eşya hareketleri ile yer değiştirmiş, sonuç olarak bugünkü görünümünü kazanmıştır.

HALI KOLEKSİYONUNDAN BAZI ÖRNEKLER
DİĞER KOLEKSİYONLAR







·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder