9 Eylül 2011 Cuma

KİTAP KOLEKSİYONU

Osmanlı İmparatorluğu'nun son veliahdı ve son halifesi Abdülmecid Efendi’nin Dolmabahçe Sarayı Hünkâr Dairesi’nin sofasında bulunan kişisel koleksiyonu, bünyesinde barındırdığı 11.714 adet eser ile önemli bir nadir eser kütüphanesidir. Genel konulu bir koleksiyona sahip olan Kütüphane’de, tarih, coğrafya, sanat tarihi, mimarlık, edebiyat, din, eğitim, spor, politika, askerlik ve müzik gibi akla gelebilecek her konuda kitap, süreli yayın ve müracaat eseri bulunmaktadır. Ayrıca, Abdülmecid Efendi ve ailesine ait fotoğraflar ile çeşitli albümler, döneme ait haritalar ve kartpostallar da Kütüphane’nin önemli eserleri arasında yer almaktadır. Kitapların bir kısmı yazarları tarafından imzalanarak Abdülmecid Efendi’ye hediye edilmiştir. Ancak Kütüphane koleksiyonunun büyük çoğunluğunu Abdülmecid Efendi’nin yurt içi ve yurt dışındaki yayınevlerinden satın aldığı eserler oluşturmuştur. Kütüphane’deki kitaplar, çoğunluğu Osmanlıca olmak üzere Fransızca, Almanca, Arapça ile Farsça dillerinde ve genellikle 1840-1920 yılları arasında tarihlenmektedir. Bununla beraber, H. 1039 tarihli Kur’an-ı Kerim, H. 996 tarihli manzum Siyer-i Nebi gibi yazma eserler de Kütüphane koleksiyonu içinde yer almaktadır.


Kütüphane’de bulunan eserlerin birçoğu ciltleri açısından da önemlidir. Cilt malzemesi olarak deri, kumaş (atlas, kadife gibi), ahşap ve mermer kullanılmıştır. Ciltlerde genel olarak 18. ve 19. yüzyıllara ait süslemeler görülmektedir. Cildin bir yüzünde yaldızlı Osmanlı Arması ve tuğra, diğer yüzünde ay-yıldız formu bulunan ve “Yıldız Cildi” tabir edilen örneklere de sıkça rastlanmaktadır.

Devam eden tasnif, envanter ve konservasyon çalışmaları sebebiyle şimdilik sadece “kurumsal çalışmalar”a açık olan Abdülmecid Efendi Kütüphanesi, dönemin tarihini çok yönlü ve açık bir biçimde yansıtması özelliği ile önemli bir bilgi ve belge merkezi niteliği taşımaktadır.

KİTAP KOLEKSİYONUNDAN BAZI ÖRNEKLER
DİĞER KOLEKSİYONLAR








·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder