8 Eylül 2011 Perşembe

DEKORATİF ESERLER

Milli Saraylar Koleksiyonu’nun önemli bir kısmını dekoratif eserler oluşturmaktadır. Saray ve köşklerin çeşitli mekânlarını süsleyen, dönemin sanat zevkini yansıtan bu eserleri, Türk, Avrupa ve Uzakdoğu olarak üç bölümde toplamak mümkündür. Batı ile ilişkilerin oldukça yoğunluk kazandığı 19. yüzyılda, Saray ve çevresi için Avrupa’dan özel sipariş, lüks tüketim malları getirtmek dönemin modası haline gelmiştir. Sultanlar ve Saray hanımları, Galata ve Beyoğlu’na yerleşmiş yerli ve yabancı tüccarlardan birçok dekoratif eser satın alarak, saray, köşk ve kasırların dekorasyonunda kullanmışlardır. Koleksiyonda yer alan dekoratif eserlerin bir bölümü de, diğer ülkelerin imparatorluk mensuplarının hediyeleri olarak gönderilmiştir. Ayrıca, Avrupa’da birçok fabrikada, Osmanlı pazarı için dekoratif eserler üretilmiştir.


Milli Saraylar Koleksiyonu incelendiğinde, dekoratif eserlerin büyük bir bölümünün Avrupa kökenli olduğu görülür. Porselen, cam, metal malzemelerden yapılan bu eserlerin çoğunluğunu porselenden yapılan vazolar oluşturmaktadır. Genellikle, renkli zemin üzerine altın yaldızın kullanıldığı olağanüstü teknik ve özenle üretilen bu vazoların birçoğu Fransız Sèvres ve Limoges porseleninden yapılmıştır.

Saray koleksiyonlarındaki dekoratif eserlerin bir bölümü de Çin ve Japonya’da üretilen çeşitli boyutlardaki Uzakdoğu vazolarıdır. Çoğunluğunu mavi-beyaz vazoların oluşturduğu bu eserler, eklektik tarzda yapılmış mekânları tamamlayıcı unsurlardır.

Sultan II. Abdülhamid (1876- 1909) döneminde, 1890’lı yılların başlarında Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu’nun inşa edilmesi ile saray, köşk ve kasırlarda, Türk porselenleri devri başlamıştır. Bu fabrikada üretilen, ince bir zevkle yapılmış porselenlerin büyük bir bölümünü dekoratif eserler oluşturur. Bu eserler, özgün formları ve bezemeleri ile çok özel parçalardır. Milli Saraylar Porselen Koleksiyonu’nda ayrı bir yere sahip olan Yıldız porselenlerinden yapılmış dekoratif eserlerin her biri birer belge niteliği taşıyarak, porselen tarihimizin izlenmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

DEKORATİF ESERLER KOLEKSİYONUNDAN BAZILARI 







·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KÖPRÜLER 
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI



·  Askeri Müze 


·  Miniatürk 
·  Pera Müzesi  


















 

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder