Milli Saraylar Koleksiyonu incelendiğinde, dekoratif eserlerin büyük bir bölümünün Avrupa kökenli olduğu görülür. Porselen, cam, metal malzemelerden yapılan bu eserlerin çoğunluğunu porselenden yapılan vazolar oluşturmaktadır. Genellikle, renkli zemin üzerine altın yaldızın kullanıldığı olağanüstü teknik ve özenle üretilen bu vazoların birçoğu Fransız Sèvres ve Limoges porseleninden yapılmıştır.
Saray koleksiyonlarındaki dekoratif eserlerin bir bölümü de Çin ve Japonya’da üretilen çeşitli boyutlardaki Uzakdoğu vazolarıdır. Çoğunluğunu mavi-beyaz vazoların oluşturduğu bu eserler, eklektik tarzda yapılmış mekânları tamamlayıcı unsurlardır.
Sultan II. Abdülhamid (1876- 1909) döneminde, 1890’lı yılların başlarında Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu’nun inşa edilmesi ile saray, köşk ve kasırlarda, Türk porselenleri devri başlamıştır. Bu fabrikada üretilen, ince bir zevkle yapılmış porselenlerin büyük bir bölümünü dekoratif eserler oluşturur. Bu eserler, özgün formları ve bezemeleri ile çok özel parçalardır. Milli Saraylar Porselen Koleksiyonu’nda ayrı bir yere sahip olan Yıldız porselenlerinden yapılmış dekoratif eserlerin her biri birer belge niteliği taşıyarak, porselen tarihimizin izlenmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.
DEKORATİF ESERLER KOLEKSİYONUNDAN BAZILARI
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder