3 Mayıs 2010 Pazartesi
Dimçayı, Alanya, Antalya
Dim Çayı; Alanya için Hayat damarı sayıla bilinecek bir durumdadır. Alanya’nın doğusunda ve şehir merkezinden 6 km uzaklıkta ki Dimçayı, Torosların eteklerinde Dimalacami (Alakise) Köyünden doğup kuzeydoğu-güneybatı yönünde 60 km’lik bir kolla sularını Alanya’nın güneyinde Kestel ve Tosmur Beldeleri sınırından Akdeniz’e dökülmektedir. Yıllık ortalama su akımı 505.30 hm3, ortalama debisi 16 m3/sn.dir. Dim Çayının çevresinde 14-15 Kadar Yerleşim yeri vardır. Bu yerlerşim yerlerine Dim köyleri denir. Kışın yağan kar yaz mevsiminde erimeye başlayınca özellikle bahar mevsiminde Çayın suları soğuktur. Dim çayının etkisi ile yarılmış olan bu vadiye de Dim vadisi denir. Dim vadisi gerek Serinliği gerek yeşilliği sayesinde turizm açısından önemli bir noktadır. Yerel halk içinde 1936′larda başlayıp 1948 yılında noktalanan çalışmalarla Alanya muzunun Alanya portakalının yurt düzeyinde üne kavuşmasını sağlamıştır.
Dün kasamızı dolduran bu çayımız bugün Akciğerlerimizi oksijenle dolduruyor. Dim Çayından gelen kanal Alanya’nın batısına kadar uzanıp Alanyanın sulama suyu ihtiyacını karşılar. Bunu yanında Alanya da sık sık tekrarlanan elektrik kesintilerini gidermek ve uzun vadede Alanya’nın elektrik ihtiyacını karşılamak için Doğal güzelliği bozmadan bir baraj inşaatına da başlanmış Fakat tahmin edilen süreden daha fazla bir süredir inşaat devam etmektedir. Bu barajla ilgili birkaç ayrıntıya girecek olursak. Baraj sahası ve depolama tesisleri Dim çayı üzerinde Alanya İlçesinin 5 km. kuzeydoğusunda, Alanya- Mersin karayolundan 8 km. içeride Kuzyaka Mevkiindedir.
Dim Barajı ve hidroelektrik santrali projesinde çalışma alanı yaklaşık 275 km2lik bir alanı kapsar. Baraj, hidroelektrik santrali ve diğer sanat yapılarının mühendislik jeolojisi durumlarını belirlemek amacıyla; çalışma kapsamında baraj yerinin, tünellerinin geçeceği kayaların ve santral yerindeki zeminin fiziksel özellikleri; geçirimlilik, duyarlılık durumları, ayrışmış zeminin sınırları, yaş durumunun yapılacak yapılara etkileri ve diğer jeolojik özellikler araştırılıp, tespit edilmiştir.
Baraj ve hidroelektrik santrali ‘in yapılması ile yıllık 122,91 Gwh enerji üretiminin yanı sıra, yazın kurak mevsimde yetersiz kalan sulama suyuna katkı sağlamak ve daha üst kotlarda; yeni sulama sahalarının açılması amaçlanmıştır.Projenin bir diğer amacı ise; Alanya İlçesi ve yakın çevresindeki turistik işletmelerin, içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamaktır.Baraj tipi ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu şeklinde projelendirilmiştir. Baraj gövde yüksekliği 134,50 m (temelden), 123,50 m (talvegden), Kret kotu 173,50 m, Kret genişliği 7,80 m, Max. Su seviyesi 173,03 m, Max. Su seviyesinde baraj gölü alanı 448 Ha, Gövde dolgu hacmi 5.190 x 106 m3tür. Sol sahilde at nalı kesitli derivasyon tüneli ve dip savak; sağ sahilde ise yandan alışlı dolusavak projelendirilmiştir. Dim çayının asıl önemi ise turizm merkezi olmasından gelmektedir. kestel Yol ayırımından yada Tosmur yol ayırımından kuzeye doğru gidilmeye başlayınca hemen sağlı sollu gözünüze Piknik alanları çarpmaya başlar. Suyun çağıltısı ve çevresindeki yeşillik çok etkileyici. Suyu yaz kış soğuktur. Yazın en sıcak günlerinde denizde serinleyemezseniz eğer, Dimçayı’nın serin sularına bırakabilirsiniz kendinizi. Yol boyunca çok sayıda lokanta , restaurant ve piknik alanları vardır. Bir bölümü yaz ayları olduğu gibi kış aylarında da açık oluyor. Tavuk, et ve balık servisi yapılır. Ama hem suya girmek, hem de alabalık yemek istiyorsanız Dim çayının üst piknik alanlarına kadar çıkmanız gerekiyor. Özellikle Alabalık yetiştirme havuzlarına kadar gidip , su içine atılmış masalara oturup, ayaklarınız su içersinde güzel bir balık yiyebilirsiniz. Bunun yanında ilçede tatil yapan turistler, kiraladıkları cip ve motosikletlerle Toroslar’da tura çıkıyor. Turistlerin en fazla ilgi gösterdiği köyler arasında Dim köyleridir. Bu köylerde bulunan turistik tesislerde günübirlik güzel bir gün geçiren turistler, son derece iyi zaman geçirdiklerini söylüyorlar. Gruplar halinde safari yapan turistler, Torosları gezmenin kendileri için unutulmaz bir anı oluşturduğunu , Toroslar’ın havasına ve doğasına hayran kaldıklarını dile getirir Safari tutkunu turistler.Bu turdan unutulmaz anılarla dönen turistler Alanya’nın sadece deniz, kum, güneş üçgenine hapsedilmediğini , Safari, piknik gibi alternatiflerinin de olmasından gayet memnundurlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder