3 Mayıs 2010 Pazartesi

Varsaklar, Antalya

Oğuzlar’ın üçok kolundan bir Türkmen boyu.

Varsaklar, büyük oğuz göçü sırasında ( 8.yy ) Asya bozkırlarından Anadolu’ya gelerek Tarsus’la Mersin yörelerinin dağlık ve ağaçlık kesimlerini yurt edindiler.

Konya ovasında yapılan ilk Osmanlı – Karamanlı savaşında (1386 ) 1. Murat’a karşı Karamanoğulları beyi Alaettin Ali bey’in yanında yer aldılar.

Yurt edindikleri yerlerin Karamanoğulları ile Memlukler arasında sürekli el değiştirmesi ( 15. yy.’ın ilk yarısı) Varsaklar’ı iki yönlü bir tutum izlemeye zorladığından, bu dönemde Anadolu’nun toplumsal ve siyasal yaşamında önemli rol oynadılar.

Ankara savaşından (1402 ) sonra Timur’un kendilerine verdiği beylik menşurundan yararlanarak bağımsızlıklarını ilan etmeye kalkıştılarsa da şehzade Çelebi Mehmet tarafından denetim altına alındılar.

Osmanlı – Akkoyunlu savaşında Akkoyunluları destekleyen Varsakların bir bölümü Otlukbeli savaşından (1473 ) sonra Uzun Hasan’la birlikte İran’a giderken, öteki bölümü de Fatih’e bağlılığını bildirerek Türkiye de kalmayı yeğledi.

Fatih’in ölümü üzerine (1481 ) 2. Bayezit ile kardeşi Cem sultan arasında başlayan taht kavgasında Cem’i destekleyen Varsaklar, Yenişehir savaşı yenilgisinden sonra sindiler.

1485-1491 Türk – mısır savaşı’nda Osmanlılara karşı Memluklar’la güç birliği yaparak İçel beyliğini ele geçiren Varsaklar’ı tam anlamıyla denetim altına alan sadrazam Davut Paşa, Bunların büyük bir bölümünü Tarsus-Mersin dışında Antalya, Karaman , Kırşehir, Aydın ve Maraş yörelerine sürüp yerleştirdi.

Bu dağıtım varsak boyunun gücünü , bir daha devlete baş kaldıramayacak ölçüde kırdı ( 1487 ).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder