8 Mayıs 2010 Cumartesi

UMMAN YABANCI YATIRIMLAR YASASI VE YATIRIM ORTAMI

Oman ülkesine yabancı yatırım çekebilmek için önemli adımlar atmaktadır. Bu kapsamda yabancı sermaye mevzuatında önemli degisiklikler yapmış ve yabancı sermayeli şirket kurulması prosedürünü kolaylaştırılmıştır. Ülkede gelir vergisinin olmaması, kurumlar vergisinin % 12 gibi düşük bir seviyede uygulanması, sermaye ve kar transferlerinde kısıtlama olmaması birçok Körfez ülkesine nazaran Omanı daha çekici bir hale getirmektedir. Ayrıca yabancı yatırımlar için 10 yıllık vergi muafiyeti ve üretimde kullanılacak hammaddeler ve makine ithalatı için 10 yıllık gümrük vergisi muafiyeti diğer avantajlar arasındadır.

Oman’ın 2000 yılında Dünya Ticaret Örgütüne girmesiyle yabancı sermaye yatırımlarda yüzde 70’e kadar hisse sahibi olma kuralını da kabul etmiş olması bir çok yabancı firmayı bu ülkeye çekmektedir. Yabancı Sermayenin 70’den fazla olabilmesi için Bakanlar Kurulu’nun onayı gerekmektedir. Rusayl, Raysut, Sohar, Nizwa, Buraimi ve Sur’daki sanayi bölgeleri ile Al Mazunah Serbest Bölgesinde geçeklestirilecek sanayi yatırımlarında önemli kolaylıklar da saglanmaktadır. Bu bölgelerde arsa kirası yıllık m2 basına 65 sent, elektrik ücreti KWH basına 3-6 sent, su ücreti galon basına 1 sent, gaz ücreti m3 basına 8 senttir. Enerjinin önemli girdi olarak kullanıldığı sektörler için Oman’da yapılacak yatırımlar büyük avantaj taşımaktadır. Ayrıca bu bölgelerdeki yatırımlarda yabancı sermaye oranı yüzde 100 olabilmektedir. Dünya Bankası’nın kriterleri ışığında Oman Sultanlığı’nın yatırım ortamını değerlendirme; iş kurma ile ilgili düzenlemelerine bakıldığında; Oman’ın iş kurma prosedüründeki değerin OECD yüksek gelir grubu ülkelerine son derece yakın görülmektedir. İş Kurma sürecinin aldıgı vakit Oman’da 34 gün, KİK bölgesinde 47 gündür. İş Kurmanın maliyeti ve iş kurmak için gereken minimum kapital de Oman’da son derece düsüktür. Dünya Bankası verileri, işe alma sürecinin Oman’da son derece zor olduğunu; buna karşılık işten çıkarma sürecinin ve maliyetinin son derece kolay oldugunu göstermektedir. Çalısma saatleri ise Oman’da tüm KİK bölgesinde oldugu gibi pek esnek degildir. Oman’da mülkiyet kaydı ve devri ile ilgili düzenlemelerin sayısı, süresi ve maliyeti son derece düşüktür. Bu da ülkede mülkiyet haklarının iyi korundugunun bir işaretidir. Kurumsal yönetim ve bilgilendirme konusunda Oman, iyi bir performans göstermektedir. Uyuşmazlıkların çözümlenmesi için gereken zaman Omanda son derece uzun; buna karşın uyusmazlıkların çözümlenmesinin maliyeti ise son derece düşüktür. Yine iflas durumunda işletmenin kapatılmasının aldığı zaman Oman’da dünya geneline ve kendi bölgesine göre hayli uzun; buna karşın iflas sürecinin maliyeti son derece düşüktür.

Yatırım ve İhracat Gelistirme Merkezi (OCIPED) yabancı yatırımcılar için gerekli her türlü bilgiyi temin eden bir “one stop shop” seklinde çalışmaktadır (www.ociped.com). Toplam sermayesi 52.000 ABD Doları ve daha fazlası olan isletmeler Ticaret ve Sanayi Bakanlıgına kayıt olmak durumundadır. Bunun yanında, ilgili firmanın Bölgesel Belediyeler, Çevre ve Su İşleri Bakanlıklarından da izin almış olması gerekmektedir. Yabancı çalısanların ise İşgücü Bakanlığı ve Oman Göçmenlik Ofisi’nden konaklama ve çalısma izni almaları gerekmektedir. Omanda yerel bir temsilcilik ve şube kurmak için de yine Bakanlığa (www.mocioman.gov.om) ya da Oman Ticaret ve Sanayi Odasına (www.chamberoman.com) ve Belediyelere (www.mctmnet.gov.om ) kayıt mecburiyeti vardır

İç pazar hacminin çok büyük olmaması nedeniyle imalat sektöründe ihracata yönelik yatırımlar teşvik edilmektedir. Bu proje alanları şöyledir:

- Yerli hammaddeleri kullanan sanayiler
- İhracatı esas alan sanayiler
- Sermaye, bilgi ve teknoloji yoğun olan projeler
- Oman vatandaşlarına istihdam imkanı yaratan projeler
- Petro-kimya sanayileri
- Re-export için hammadde ve yarı mamul isleyen sanayiler
- Çok uluslu şirketler için üretim merkezleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder