Omanda ekonominin çeşitlendirilmesi ve petrol dışı sanayinin güçlendirilmesi bağlamında yukarda belirtildiği üzere, çeşitli atılımlar yapılmıştır. Bu alanda yapılan yatırımların toplam bedelinin 2020 yılına kadar 15 milar doları bulması beklenmektedir. Yapılan yatırımlar sonucu imalat sanayinin Milli Gelir içindeki payı artmaya başlamıştır. Nitekim 2005 yılında 2,555 milyar dolardan 2006 yılında 3,226 miyar dolara, 2007 yılında ise 4,050 milyar dolara çıkmıştır. 2007 yılında imalat sanayiinin GSYİH içindeki payı %10 civarında gerçekleşmiştir.
Oman’da gelişen imalat sanayi daha çok hafif endüstri diye tabir edilen faaliyetlere yönelmiştir. 1990 yılında doğal gaz rezervlerinin keşfedilmesi ile gazın enerji girdisi olarak kullanıldığı bazı projeler öne çıkarılmıştır.
Ülkenin sanayi faaliyetleri 7 bölgede yoğunlaştırılmıştır. Bunlar Rusayl, Sohar, Raysut, Sur, Nizwa, Buraimi ve Al Mazunah bölgeleridir. Bu bölgelerin ilki başkent Muskat’ın dışında 1983 yılında 340 hektarlık bir alanda kurulmuş olan Rusayl bölgesidir. Bu bölgede, 130 kadar şirket tarafından çeşitli kimyasallar, yapı malzemeleri, kablolar, bazı elektrik malzemeleri, gıda maddeleri, tekstil ve hazır giyim ürünlerinin üretimi gibi hafif sanayi faaliyetleri yapılmaktadır.
Sohar Endüstri Bölgesi (Sohar Endüstriel Estates) Başkent Muskat’a 200 km, Dubai’ye 180 km uzaklıktaki Sohar şehrinde 334 hektarlık bir alanda 1992 yılında kurulmuş olup halen 60 firma aktif olarak faliyet göstermekte, 18 firma kuruluş aşamasında, 44 civarında firma da başvuru yapmış bulunmaktadır. Bölgede faaliyet gösteren firmalar mermer, mobilya, kağıt, içecekler, diş macunu, cam, çelik çubuklar, deri ve motor yağı üretimi yapmaktadır.
Sohar Limanı genişletme projesi tamamlandığında bölge hem kara hem deniz yolları bakımından çok elverişli bir konumda olacaktır. Sözü edilen projenin bir ayağı olan 850 metre uzunluğundaki su yolu inşa projesini ülkede faaliyet gösteren 13 inşaat firmasından biri olan STFA tarafından üstlenilmiş bulunmaktadır.
Oman’ın imalat sanayiindeki en önemli faliyeti çimento üretimi olup Muskat ve Salalahta bulunan 2 fabrikada yapılan üretim yıllık 2 milyon tonu bulmaktadır. Buna rağmen ülkede inşaat-altyapı faaliyetlerinin canlı olması nedeniyle söz konusu üretim ülke ihtiyacını karşılayamamaktadır. Demir-çelik ve çimento Oman’da en çok aranan ürünlerin başında gelmektedir.
2006 yılında Sur yakınlarında kurulan bir fabrika 1,65 milyon metreküp üre ve 250 bin ton Amonyak üretme kapasitesine sahiptir.
Soharda yapımı devam eden aliminyum fabrikasının ise yıllık 26 bin ton üretim kapasitesine sahip olacağı belirtilmektedir.
Öte yandan, Al Mazunah’ta bir Serbest Bölge kurulmuş olup, Salalah ve Sohar’daki serbest bölge çalışmaları da devam etmektedir.
Özel Endüstrü bölgelerinde sağlanan avantajlar, ucuz arsa, ucuz elektrik, su ve enerji olarak sıralanabilir. Buna ucuz işgücü de dahil edilebilir. Serbest bölgelerde arsa satın almak da mümkündür.
Oman’a yatırım yapmayı düşünen firmalarımızın, Sohar ve diğer endüstri bölgelerinde ve serbest bölgelerde yürütülen ekonomik faaliyetler ve bu bölgelerin sunduğu avantajlar hakkında daha fazla bilgi için: http://www.peie.om/estates.shtml adresini ziyaret etmelerinde yarar bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder