8 Mayıs 2010 Cumartesi

Umman'da İnşaat Sektörü Ve Sunduğu Fırsatlar

Oman son yıllarda dünya şirketleri için hem iyi bir yatırım yeri hem de inşaatla ilgili firmalar için iyi bir saha ve pazar olmuştur. Oman devleti ekonominin çeşitlendirilmesi ve altyapının güçlendirilmesi için bir çok büyük çaplı turizm, sanayi, elektrik ve su, karayolları, savunma ve havaalanları projeleri başlatmıştır. Nitekim, inşaat sektörünün GSMH’ya katkısı 2006 yılında %20 artarak 908 milyon dolara, 2007 yılında ise %35 artarak 1,224 milyar dolara çıkmıştır.

FINCORP (Şirketler Araştırma Bölümü) raporuna göre Oman Hükümeti 2005-2017 yıllları arasında 40 milyar dolarlık yatırım yapmayı öngörmektedir. Bu yatırımın 17 milyar $lık kısmı turizme, 21 milyar $’ı sanayiye , 546 million $’ı su ve elektrik projlerine, ve 59 million $ lık kısmı savunma projelerine, , $784 million $’lık kısmı da havaalanı yapımı ve genişletme projlerine ayrılmıştır.

Büyük ve nitelikli projeler, tecrübe ve büyük makine parkı gerektirdigi için yabancı firmalar tarafından üstlenilebilmekte ve söz konusu firmalar bu projeleri gerek yerli ve gerekse yabancı taşeron firmaları kullanmak suretiyle sonuçlandırmaktadırlar. Bu çerçevede, Oman’da faaliyet gösteren dünyanın önde gelen firmaları arasında Bechtel, CB&I The Woodlands, Foster Wheeler, Turner, Brown & Roots, Mitsubishi, LG, Dosan, Deawoo, Dodsal, CCC Athens, Hochtief, Enelpower, China Railway Cons., Dar al-Handesah yer almaktadır.

Oman’da sürdürülen büyük altyapı yatırımları kapsamındaki kamu ihaleleri oldukça seffaf bir süreç içinde yürütülmektedir. “Yerel” ve “uluslararası” olarak ikiye ayrılan ihalelerde nadir de olsa yeterlilik aranmaktadır. Yerel ihalelerde genel olarak aranan şart firmanın İhale Kurulu nezdinde kayıtlı olmasıdır. Uluslararası ihalelerde ise teklif veren firmanın Oman Ticaret ve Sanayi Bakanlığı nezdinde kayıtlı olması gerekmektedir. İhale Kurulu tarafından açılan ihaleler Oman İhale Kurulu’nun www.tenderboard.gov.om adresli internet sitesinden takip edilebilmektedir. Kurul tarafından açılan uluslararası ihaleler ise bu sitenin yanı sıra, Middle East Economic Digest isimli dergide yayımlanmaktadır. Ayrıca, www.pdotenders.com ve www.chamberoman.com diger ihale ilanlarının yer aldıgı internet adresleridir.

Oman inşaat sektöründeki canlılık hem inşaat malzemeleri ve makinaları üreticelerimiz için hem de taahüüt işi yapan büyük firmalarımız için önemli fırsatlar sunmaktadır. Oman’daki ihalelere başvurmak isteyen firmalarımızın yukarıda verilen internet adreslerini sık sık ziyaret etmelerinde fayda bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder