8 Mayıs 2010 Cumartesi

Turizm

Petrole bağımlılığın azaltılması bağlamında ümit bağlanan sektörlerden biri de turizm sektörüdür. Bu nedenle, devlet turizm alanında yabancı yatırımları teşvik etmektedir. Oman 1980’li yılların başından beri adım adım çöllerini, dağlarını ve kıyılarını turizme açmaya başlamıştır. Oman Observer Gazetesinin haberine göre 2007 yılında Oman’ı 1 milyon 400 bin turist ziyaret etmiştir.

Öte yandan, Oman turizm alanında yeni dev projeler başlatmıştır. Bunlardan en büyüğü 15 milyar dolarlık Mavi Şehir (Blue City=Medina Zerqa) projesidir. Söz konusu projenin 2 milyar dolarlık ilk etabı Türk şirketlerinden ENKA ile Yunanlı ortağı Elliniki Tehchnodominiki (TEB) firması tarafından yapılmaktadır. Proje ile, 200.000 kişinin yaşayabileceği konutlar, hoteller, spa, alışveriş&spor&eğlence merkezleri, restoranlar vb. imkanların sağlanacağı Dubai’ye alternatif bir cazibe merkezi oluşturulması hedeflenmektedir.

Blue City dışında, diğer önemli turizm projeleri Wave Muscat, Sama Dubai, ITC Turizm Kmpleksleri, 7000 kişilik toplantı ve fuar merkezi projesi, Crown Plaza oteli inşası ve golf merkezleri projesi olarak sıralanabilir.

Yukarıda değinildiği gibi Oman devleti 2005-2017 yılları arasında 17 milyar dolarlık turizm yatırımı yapmayı hedeflemektedir. Bu rakamın zamanla artacağından hiç kuşku yoktur. Bu çerçevede, Oman gerek turizm ve restoran sektöründe yatırım yapmak isteyen, gerekse inşaat/taahhüt işi yapan firmalarımıza önemli fırsatlar sunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder