8 Mayıs 2010 Cumartesi

UMMAN'DA TARIM

Tarım ve balıkçılık Oman’ın petrol öncesi temel geçim kaynaklarını oluşturmakta idi. Petrol sonrası tarımın GSYİH içindeki payı hızla azalmış ve %2’lere düşmüştür. 2007 Yılında Tarım+Balıkçılık’ın ürettiği değer 500 milyon dolar civarında olup GYİH’nın ancak %1,33’üne tekabül etmektedir. Bununla birlikte, nüfusun önemli bir kısmı hala tarım ve balıkçılıkla geçinmekte olduğundan önemini korumakta ve devlet tarafından desteklenmektedir. Örneğin, yeni barajlar ve su kanalları inşa edilmektedir. Tarım araç- gereçlerinin, gübrenin ve hayvan yemlerinin ithalinden vergi alınmamaktadır.


Ülkenin kuzey bölümünde tarım, sahil boyunca ve iç vadilerde yapılmakta ve bu bölgede hurma, lime (misket limon), tütün, domates ve soğan yetiştirilmektedir. Muson yağmurları alan güneydeki dar bir bölgede ise hindistan cevizi, papaya ve muz yetişmektedir.


Oman’ın bir miktar tarımsal üretimi bulunmakla birlikte bu miktar ihtiyacını gidermekten son derece uzaktır. Ülke, gıda ihtiyacının ancak %10’unu üretebilmekte, %90’ını ithalat yoluyla karşılamaktadır. Ülkemiz gıda ihracatçıları için Oman ne yazık ki henüz keşfedilmemiş bir pazar niteliğindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder