3 Temmuz 2010 Cumartesi

Eskişehir Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Arkeoloji Müzesi

1945 yılında çevreden derlenen eserlerle Alaaddin Camii’nde depo-müze olarak kurulmuştur. 1966 yılında Kurşunlu Camii Külliyesi’ne 1974 yılında Akarbaşı semtindeki bugünkü binasına taşınmıştır. Eserler kronolojik bir düzen içinde müzenin üç teşhir salonunda ve bahçede sergilenmektedir.
Müzenin birinci salonunda; tarih öncesi çağlara ait bitki ve hayvan fosilleri ile Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit ve Frig çağlarına ait eserler sergilenmektedir. Demircihöyük kazısında elde edilen buluntular da bu bölümde teşhir edilmektedir. İkinci salonda; Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler ile Antik ve İslâmi devirlere ait sikkeler yer almaktadır. Alpu Bucağı Kocakızlar Tümülüsü’nden ve Sivrihisar İlçesi Ballıhisar Köyü, Pessinus kazılarından elde edilen eserler ayrı gruplar halinde sergilenmektedir.
Taş eserlere ayrılan üçüncü salonda; Roma ve Bizans dönemlerinden mermer adak heykelcikleri,heykeller, lahitler, Şarhöyük (Dorylaeum) Roma Çağı yer mozaikleri ve Babadat kazısı buluntuları teşhir edilmektedir.
Bahçede sergilenen eserler arasında; mermer heykeller, mezar stelleri, adak taşları, lahitler, miltaşı ve pişmiş toprak küpler, çeşitli mimari parçalar yer almaktadır.
Akarbaşı Mahallesi, Hasan Polatkan Bulvarı No: 86
Tel : (0222) 230 13 71
Faks : (0222) 230 17 49
Pazartesi dışında her gün 08.00-17.00 saatlerinde ziyarete açıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder