26 Temmuz 2010 Pazartesi

Nuh Naci Yazgan (1886 Kayseri-7 Ekim1947)


Kayseri doğumlu hayırsever iş adamı.
İbrahim Hakkı Bey’in oğludur. Ticaret İdadisi mezunudur.
Kurtuluş Savaşı yıllarında, Kalaçzade Ahmet Hilmi Bey ve Ömer Mümtaz İmamzade ile birlikte Sivas Kongresi’nde Kayseri delegesi olarak bulunmuştur. Sivas’tan döndükten sonra Kayseri’de Müdafai Hukuk Cemiyeti’nin kurulmasına ön ayak olmuştur.

2. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Adana milletvekili seçilmiştir. Atatürk kendisine Adana’da kentten ayrılan azınlıkların terkettiği, bacası tütmeyen fabrikaları yeniden faaliyete geçirme görevi verince, 22 Aralık1924′te milletvekilliğinden istifa etmiş ve Adana’daki sanayi hamlesinin başına geçmiştir.
Nuh Naci Yazgan, Orhan Kemal’in romanlarında ölümsüzleştirdiği ülkenin en eski fabrikalarından Milli Mensucat’ı 1927′de dönemin diğer işadamları Mustafa Özgür, Nuri Has, Seyit Tekin ile birlikte Hazine’den satın almış ve işletmiştir. Burada üretilen “Aslan” marka vater ve ekstra iplikler, ülkede büyük talep görür.
Kayseri’de ilk köylü öğrenci yurdunu, Göğüs Hastalıkları Hastanesini yaptıran kişidir. Eşi Behice Yazgan ise Behice Yazgan Kız Lisesi’ni yaptırmıştır.
7 Ekim1947′de vefat etmiştir.

·  ÇARŞILAR
·  ÇEŞMELER
·  HAMAMLAR
·  HANLAR
·  KALELER
·  KÖPRÜLER
·  KÖŞKLER
·  KULELER
·  KÜMBETLER
·  MAĞARALAR
·  MEDRESELER
·  MÜZELER
·  TÜRBELER
·  Gilaboru
·  Keşlik 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder