12 Temmuz 2010 Pazartesi

Giresun, Şebinkarahisar Licese Kilisesi

giresun şebinkarahisar licese kilisesi 01

Şebinkarahisar İlçesi, Asarcık Mevkii, Licese Köyü’nde bulunan kilisenin 18. yüzyılın ortalarında 1874 – 1887 tarihleri arasında inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Kesme taştan yapılmış, merkezi tek kubbeli, haç planlı, üç apsisli bir kulisedir. Ortodoks Kilisesi olarak kullanılan kilise yapı olarak iki katlıdır ve tek merkez kubbesi vardır. Üç apsisli, haç planlı, tamamen kesme taşlardan yapılmış ve anıtsal bir giriş kapısı mevcuttur. Ayrıca kuzey tarafında bir tali kapısı daha vardır. İçerde mekân dört adet yuvarlak taş sütun ve iki adet paye taşımaktadır. Ana kapıdan içeri girdikten sonra hemen sağdan ve soldan merdivenlerle ikinci kata çıkılmaktadır. Binanın dışında kuzey batı köşesinde binaya bitişik küçük bir çan kulesine yer verilmiştir. Binanın üzeri orijinalde alaturka kiremitle kaplı iken sonradan çinko saçla kaplanmıştır.
Binanın kuzey ve güney cephelerinde üçer adet dikdörtgen pencereye, girişin sağında ve solunda birer, apsislerde ise küçük birer dikdörtgen pencereye yer verilmiştir. Çatının tam ortasında bir kubbe diğer yerlerde ise kırma çatı kullanılmıştır.
Günümüzde kilise kaderine terk edilmiş, içi ve çatısı harap olmuştur.

giresun şebinkarahisar licese kilisesi 02

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder