10 Temmuz 2010 Cumartesi

Kurugeriş Köyü (Bayramoğlu-Espiye-Giresun)

kurugeriş köyü (bayramoğlu-espiye-giresun)

Giresun ili, Espiye ilçesi, Bayramoğlu nahiyesi, Kurugeriş Köyü tarihi bakımdan Espiye kadar eski bir Türk köyüdür.
Osmanlı döneminde Trabzon vilayetine bağlı Tirebolu kazasının Bayramoğlu nahiyesine bağlı köy; 1957 yılında Espiye’nin ilçe olmasıyla Espiye köyleri arasına katılmıştır. Kurugeriş adı; kısa ırmak, suların aktığı vadi anlamına gelen Geriş kelimesinden türemiş, kuru ırmak, kuru vadi anlamına gelmektedir. Çevrede İncegeriş, Uzungeriş, Arageriş, Dorukgeriş gibi köy adlarına sıkça rastlanmaktadır.
Köyde bulunan ilköğretim okulu Yeşilköy’e ve Kurugeriş köyüne de hizmet vermektedir. Tarihi 1950’ yıllarına dayanan okul 2005 yılında yıkılarak yeniden inşa edilmiştir. Köyde su şebekesi mevcut olup; Güce ilçesine bağlı Fırınlı Köyü dağındaki kaynaktan saf haliyle tüketilmektedir. 1980’li yılların başında suya kavuşan köy, 1985 yılında elektrik hizmeti almaya başlamış, 1991 yılında da ulaşıma açık hale gelmiştir. Direkbükü ve Keçiköy (Güzelyurt) üzerinden iki yönlü ulaşıma sahip olan köye, ayrıca Yeşilköy Kızılçukur Mahallesi üzerinden de ulaşmak mümkündür.
Köyün geçim kaynağı hayvancılık az da olsa fındık tarımıdır. Ekmek yapımı ve hayvan yemi için mısır tarımı da yapılmaktadır.
Genellikle sülale isimleriyle anılan sekiz tane mahallesi vardır. Bunlar; Çağmanlı (Kireçcik), Karamanlı, Harman, Ishaklı, Topkaralı, Köprübaşı, Dibekdüzü ve Geleşli mahallesidir.
İlçeye uzaklığı 22 km dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder