12 Temmuz 2010 Pazartesi

Tarihi Mekanlar, Giresun Merkez, Zeytinlik Mahallesi

zeytinlik mahallesi evleri 01

Kalenin güneydoğusunda yer alan Zeytinlik Mahallesi eski tarihi Giresun evlerinden oluşur. Kentin geçmişteki dokusunu yansıtan gezilip görülecek müstesna bir mahallemizdir.


giresun zeytinlik mahallesi evleri 02


Giresun’da geleneksel karakterini ve yöresel özelliklerini halen sürdüren tek yerleşme dokusu olarak kalan ve kentsel sit alanı ilan edilmiş olan Zeytinlik Mevkii ile bu alan dışında bulunan karakteristik mimari örneklerin koruma alanları, gelişme ve değişme baskılarını yoğun olarak yaşamaktadırlar. Mahallenin kentsel sit alanı ve koruma alanlarının korunması, Giresun geleneksel yerleşme ve mimari karakterinin günümüzdeki son örneklerinin yaşatılmasının yanı sıra Doğu Karadeniz Bölgesi özgün niteliklerinin sürdürülmesi açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda bazı evlerin restorasyonu yapılmış bazıları kamulaştırılma aşamasında olup, iyileştirme çalışmaları devam etmektedir.


giresun zeytinlik mahallesi evleri 03
zeytinlik mahallesi tarihi kapı
zeytinlik mahallesi tarihi kapı 02


Zeytinlik Mevkii konumu itibariyle geleneksel Doğu Karadeniz yerleşmelerinin tüm özelliklerini taşımaktadır. Bu alan hakim rüzgar olan karayele kapalı, iklimsel özellik nedeniyle az olan güneşten maksimum sevide yararlanan, manzarayı en iyi şekilde kullanarak hava sirkülasyonu sayesinde  rutubetten korunan ve kale eteğinde olması sebebiyle de  güvenliğin en kolay sağlandığı denize doğru uzanan kara parçasının (Giresun Kalesi’nin bulunduğu yarımada) doğu yamacında yerleşime en uygun alanda konumlanmıştır.

zeytinlik mahallesi tarihi kapı 03 pirinç kol

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder