19 Eylül 2010 Pazar

Suna-İnan Kıraç (Kaleiçi) Müzesi, Antalya


Suna-İnan Kıraç (Kaleiçi) Müzesi
Sergi Salonundan bir kesit














Antalya Kale İçi’nde sit alanı ilan edilen yerde, Kültür bakanlığı’nca tescil edilen iki bina Vehbi Koç Vakfı, Suna ve İnan Kıraç tarafından satın alınmış, 1993-1995 yıllarında Y.Mimar Sinan Genim tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür.

Antalya Kale İçi sivil mimari örneklerinden olan bu evlerin mimarisi ve bezemeleri ile başlı başına birer eserdir. Burada Antalya’nın günlük yaşamı ile ilgili bir sergileme düzeni yapılmıştır. Ayrıca özel efektlerle bir etnoğrafya müzesi olarak düzenlenen müzede Kahve ikramı, Damat Traşı ve Kına Gecesi gibi Anadolu kültürüne özgü ögeler, eserler mankenler eşliğinde sergilenmiştir.

Müze bahçesinde yer alan diğer bina ise Agios Georgios adına yapılan kilisedir. Bu Ortodoks kilisesi dikdörtgen planlı, tek hacimli ve tonoz örtülüdür. İçerisi kalem işleri ile süslüdür. 1963 yılında onarılan bu kilise bir sergi mekanı olarak düzenlenmiş, Suna-İnan Kıraç koleksiyonlarına ait kültür ve çeşitli sanat eserleri burada sergilenmiştir. Kilise eşyaları, Çanakkale seramikleri bu bölümün başlıca koleksiyonlarıdır. Ayrıca müzenin çok zengin bir akademik kütüphanesi de bulunmaktadır.

Barbaros Mahallesi
Kocatepe Sokak No:25 Kale İçi
Tel: (0242) 243 42 74
Faks:(0242) 241 80 13 


Antalya ve İlçelerindeki Diğer Müzeler 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder