Tarihi:
Kocayayla Köyü 1877-1878 Osmanlı – Rus savaşından (93 harbi) sonra çoğunluğu Provadi ve Şumnu yörelerinden göç etmek zorunda bırakılan yaklaşık 15 aileden oluşan ilk kafile ,Topçu tepe etekleri, Karakol yanı ve Köyün orta kısımlarına yerleşmişlerdir. Sonradan gelen kafilelerle Çanakkalenin Çan ilçesine bağlı en büyük yerleşim alanlarından biri haline gelmiştir.
1921 yılının Mayıs ayı sonlarında kısa süreli Yunan işgaline uğramıştır. Köye baskına gelen Yunanlılar, o zamanlar Kocayayla köyünün 5 km. batısında bulunan, Karadağ Köyünde yaşayan yerli rumlardan bazı kimselerin araya girmesiyle köye daha fazla zarar vermeden çekilmişlerdir.
Nüfus:
Geçim Kaynakları:
Köyün en önemli geçim kaynağı hayvancılık, tarım ve seramik işçiliğidir.
Köyde Bulunan Değerler:
Kocayayla köyü, adını üzerinde kurulduğu yayladan almıştır. Köyde 8 derslikli bir ilk öğretim okulu, 1 adet sağlık ocağı, Kocayayla Spor Kulübü, Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Kuzey Tur Taşıma Kooperatifi, Futbol Sahası, Basketbol Sahası, Voleybol Sahası, Kapalı Spor Salonu, Düğün Salonu bulunmaktadır.Kültürel Faaliyetler:
Kocayayla köyünde geleneksel hale gelmiş ve her sene bahar aylarında, bahar şenlikleri adı altında, köyün geniş yaylasında yapılan kırkpınar güreşleri ile birçok misafiri ağırlamaktadır. Her sene yaz aylarında yapılan, hatim ve dualarla dışarıdan gelen misafirlere ikram edilmek için kazanlarla pilavlar ve yemekler yapılır. Kocayayla spor kulübü futbolda amatör ligde mücadele etmekte olup köyün özellikle bayanlarının ilgi odağı olduğu, madalya ve kupalar kazandıkları voleybol ve masa tenisi takımları bulunmaktadır. Voleybol ve masa tenisinde Çanakkale şampiyonlukları bulunan Kocayaylalı bayanlar, geçtiğimiz yılllarda Çanakkaleyi Türkiye Kupasında da temsil etmişlerdi.
5 km. batısında bulunan karadağ ve üzerinde eski savaş kalıntıları bulunan kalesiyle sapan tepesinin süslediği Kocayayla Köyü Çanakkalenin en güzel ve en büyük köylerinden biridir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder