8 Mayıs 2010 Cumartesi

UMMAN SULTANLIĞI

Oman Sultanlığı güneybatı Asya'da, Arap Yarımadası'nın güneydoğusu kıyısında yer alır. Kuzeybatıda Birleşik Arap Emirlikleri, batıda Suudi Arabistan, güneybatıda ise Yemen ile sınır komşusudur. Güneyde ve doğuda Hint Okyanusu, kuzeydoğuda ise Basra Körfezi ile çevrilidir. Ülke ayrıca tamamı Birleşik Arap Emirlikleri ile çevrili bir toprağa da sahiptir.Oman Sultanlığı 212.460 km²’lik yüzölçümü ile Arap Yarımadasının toprak bakımından en büyük üçüncü ülkesidir.

Oman ekonomisi diğer Körfez ülkeleri gibi büyük ölçüde petrole dayalı olmakla birlikte petrol ve doğal kaynakları kısıtlı olup son bir kaç yıldır petrol üretiminde düşüşler söz konudur. Bu nedenle hükümet ülke ekonomisinin çeşitlendirilmesi ve özelleştirme politikalarına yönelmekte, bu bağlamda 2020 yılına gelindiğinde petrol gelirlerinin GSYİ hasıla içindeki payının %9’a düşürülmesi ve doğal gazın payının %10’a çıkarılması hedeflenmektedir. Bu çervede özellikle petro-kimya sanayii, plastik sanayii ve turizm sektöründe çeşitli atılımlar yapılmaktadır.

Ülkenin petrol üretimi azalsa da 2005 yılından beri dünya ölçeğinde artan petrol fiyatları petrol gelirlerini artırmış, artan petrol gelirleri hem ekononominin çeştlendirilmesi hem de çeşitli alt ve üst yapı projelerinin finansmanı için önemli bir kaynak oluşturmuştur. Petrolün bulunduğu 1970’li yıllardan beri mütemadiyen gelişen ve kabile toplumundan hızla modern bir toplum olma yoluna giren Oman son yıllarda zikredilen nedenlerle baraj, liman, yollar, hava alanları, büyük ve modern turistik yerleşimler gibi altyapı projelerine hız vermiştir. Söz konusu projelerden bir kısmını da Türk inşaat-taahüt şirketleri üstlenmiş bulunmaktadır. Ancak Omanda bu alanda şirketlerimiz için hala büyük bir potansiyel bulunmaktadır.

Oman Sultanlığı ile olan ticaretimiz hacim ve değer bakımından hala potansiyelin çok altında olmakla birlikte sürekli artan bir trend izlemektedir. Özellikle inşaat-elektrik malzemeleri, makina ve gıda sektörlerinde ihracatçılarımız için ciddi bir potansiyel söz konusudur. İhracat olasılığı yüksek olan diğer sektörler ise mobilya, ayakkabı ve tekstil-hazır giyim olarak sıralanabilir.

Diğer petrol üreticisi ülkeler gibi Oman’ın da artan petrol gelirleri nedeniyle yakaladığı ekonomik canlılık, gerek ihracatçı gerekse inşaat-taahhüt firmalarımız için büyük ticari ve yatırım imkanları sunmaktadır. Bu Rapor, Oman-Türkiye ticari ilişkilerinin gelişimi ve bugünkü durumu hakkında bilgi vermenin yanısıra firmalarımıza Oman Sultanlığı’ndaki ticaret ve yatırım fırsatlarını tanıtmayı amaçlamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder