9 Haziran 2010 Çarşamba

Aşkenazi Sinagogu, Beyoğlu, İstanbul



 Aşkenazi Sinagogu, Beyoğlu, İstanbul
Beyoğlu'nda, Yüksek Kaldırım'da olan bu Sinagog Avusturya kökenli Eskenazlar tarafından projesi Mimar Gabriel Tedeschi’ye yaptırılmıştır. Bir Avusturya Musevisi olan Herman Goldenberg inşaata büyük maddi katkılarda bulunmuştur. İstanbul’daki üç Eskenaz Sinagogundan birisidir. Açılışı 23 Eylül 1900 Pazar günü Hazzan Valdovski’nin okuduğu dualar ve Adolf Rosenthal’in Türkçe ve Almanca konuşması ile açılışı yapılmıştır. Sefer Tora’ların Ehal’e yerleştirilmesi sırasında ise Avrupa usulü,fakat Musevi geleneğinde olmayan şampanyalar patlatılmıştır. Törene katılanlar arasında Avusturya-Macaristan Büyükelçisi Baron de Kalaci’de vardır.

 Aşkenazi Sinagogu, Beyoğlu, İstanbul

Avrupa tarzı bir dış cephesi olan bu yapı 60 000 Franka mal olmuştur. Dış cephede ikinci kat adeta bir Avrupa kilisesi cephesine benzeyen ortada büyük iki yanda daha küçük kemerlidir. Bu kemerlerin alt tarafında dikdörtgen üst kısımlarında da gül pencereler açılmıştır. Bunların üzerinde ise doğu avrupa tarzında kubbeler bulunmaktadır. Abanoz ağacından el işinden Pagoda şeklinde yapılmış olan Ehal ve Teva’yı Carl Carlmann 21 Eylül 1904 de ölen karısı Rachel’in anısına yontucu Fogel’e yaptırmıştır. 400 kişi alabilen bu Sinagog’un iki yandaki balkonlarında kadınlar mahfeli dairevi şekilde olmakla beraber sadece ön cephesinde oturma yerleri bulunur. Orta mekanın üzerini örten kubbe’nin kasnağındaki pencerelerden içeriye ışık girmesi sağlanmıştır.

Sinagogu'daki Toralar

Sayıları 1.000’in altına düşen Aşkenaz ritine mensup Musevilerin, bir zamanlar İstanbul’da bulunan birkaç sinagogundan halen hizmette kalan tek sinagogdur. Galata’da Yüksek Kaldırım Caddesi’nde bulunan sinagog, Avusturya kökenli Aşkenazlar tarafından yaptırılmış olup, Avrupa stili cephesi ve Polonya etkili tahta pagoda stilindeki Ehal ve Teva’sı (dua kürsüsü) ile geleneksel Seferad ve Romaniot sinagoglarından farklı bir görünüm arz eder.



·  Dolmabahçe Sarayı    
·  Pembe Köşk 
·  Sarı Köşk 
İSTANBUL ANASAYFA'SINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KULELER


·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder