9 Haziran 2010 Çarşamba

Zülfaris Sinagogu, Beyoğlu, İstanbul



 Zülfaris Sinagogu, Beyoğlu, İstanbul

Karaköy Meydanı Perçemli Sokağın köşesindedir. Zülfiris Osmanlıca kökenli bir kelime olup "Zülf-Arus" yani gelin perçemi demektir. Hahambaşılık kayıtlarında "Kal Kadoş Galata" ismi ile geçen bu Sinagog’un 1671'de varlığı bilinmektedir.
Bugünkü bina 1890'da Banker Kamondo ailesinin verdiği 2900 lira ile tamir edildi, Ehal etrafındaki mermer korkuluklar da Samuel Malki tarafından yaptırıldı. 1904'de Galata Musevi Cemaati Başkanı Jak Leon "Musevi olan ve olmayan ziyaretçilere mahçup olmamak için" iç ve dış restorasyonunun yapılmasını sağladı ve 16 kişilik koronun okuduğu ilahilerle görkemli bir törenle tekrar hizmete girdi.
Zülfiridis’deki en önemli olaylardan birisi 24 Ocak 1909'da toplanan 86 deleğe ile Meşrutiyetin ilânıyla makamından istifa eden Hahambaşı Kaymakamı Moşe Levi’nin yerine yeni bir Hahambaşının seçilmesidir. Uzun bir propaganda kampanyasından sonra beş adaydan biri olan Haim Nahim 74 oyla seçilerek "Osmanlı Hahambaşısı" unvanını aldı.
1968'de yeniden önemli bir onarım geçiren Zülfiridis için 1978'de cemaatin azlığından dolayı sadece Cumartesi günleri açık tutulması için karar alındı. Bir müddet sonra "Minyan" ( bazı duaların okunabilmesi için gerekli olan 10 yetişkin erkek) okunamadığı için geçici olarak hizmete kapatıldı. 2001'de Kamhi ailesinin maddi-manevi yardımları, Naim Güleryüz’ün öneri ve tasarımlarıyla 500.Yıl Vakfı tarafından Kutlama Programı çerçevesinde " 500 Yıllık Huzurlu Yaşam Müzesi" olarak düzenlenip hizmete girmiştir.
Müzenin bahçesinde bulunan Heykeltraş Nadia Arditti’nin "Yükselen Ateş" adını verdiği anıt Balkan, Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale ve Gelibolu’da şehit düşen Türk askerlerin ve savaşta ölen Yahudi askerlerin anısına dikilmiştir.



·  Dolmabahçe Sarayı    
·  Pembe Köşk 
·  Sarı Köşk 
İSTANBUL ANASAYFA'SINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KULELER


·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder