14 Eylül 2010 Salı

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi

KURULUŞU VE GELİŞİMİ
Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin kuruluş fikri, ilk defa Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Materya Medika hocası Prof. Dr. Mustafa Necip Suner tarafından ortaya atılmıştır. Prof. Dr. Suner, 1953 yılında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörler Kurulu'nda, Ankara Üniversitesine bağlı Eczacı Fakültesi açılması konusunda bir karar alınmasını sağlamıştı. Bu konuda Prof. Dr. Suner ile beraber çalışan Prof. Dr. Enver İzgü, Prof. Dr. İzzet Kantemir, Prof. Dr. Kazım Aras. Ecz. Şevket Yağtu ve Ecz. Mustafa Erkek yanında 2. bölge Ankara Eczacı Odası İdare Kurulunun da büyük gayretleri olmuştur.
Prof. Dr. Enver İzgü ve 2. Bölge Ankara Eczacı Odası İdare Kurulu, 23 Eylül 1960'da tasarının T.B.M.M.'ne sunulmasını sağlamışlardır. Zamanın Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Bedrettin Tuncel teklif edilen ismin değiştirilmesini Eczacılık Fakültesi olmasını önermiştir. Böylece Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesinin kuruluş kanunu olan 156 sayılı yasa, Kurucu Meclis tarafından kabul edilerek 16 Aralık 1960 tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır.
Fakültemiz öğretime 1961–1962 öğretim yılında Ankara, Yenişehir Menekşe sokakta kiralanan bir binada ve 81 öğrenci ile başlamıştır. Ülkemizin Eczacılık öğretimi yapan 2. eğitim kurumu, fakat ilk Eczacılık Fakültesi olan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi kuruluş yıllarında çok güç koşullarda ve çekirdek bir akademik kadro ile görev yapmıştır. 1960–1970 yılları arasında geçen süre Kuruluş Dönemi olarak kabul edilirse Fakülte gerçek gelişimini 1970'den sonraki yıllarda göstermiştir.
Bugün, iki blokta eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmekte olan Eczacılık Fakültesi’nde A blok 1967’de, B blok ise 1975 yılında hizmete girmiştir. Kapalı alanı 23.000 m2 olan binalarında toplam 570 kişilik 3 modern konferans salonu, 780 kişi kapasiteli 10 dershane bulunmaktadır. Lisans öğrencilerinin pratik çalışmalarını yaptıkları laboratuarlar ile ana bilim dallarının araştırma laboratuarları, herbaryum, dekanlık ve idari bölümler, öğretim elemanlarının çalışma ofisleri, Türkçe ve yabancı dilde yayımlanmış oldukça fazla sayıda kitabın ve derginin bulunduğu iki katlı modern bir kütüphane, fotokopi birimi, öğrencilerimize yönelik modern donanımlı iki bilgisayar laboratuarı bulunmaktadır.
Ayrıca, 500 kişi kapasiteli 2 yemekhane ve öğrenci kantini bölümleri, hobi ve spor odaları, bilimsel araştırmalarda kullanılan deney hayvanlarının bakım ve izlenmesinin yapıldığı modern bir hayvan evi ünitesi vardır. Bunların dışında 2 adet merkez laboratuarı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi kompleksi içinde yer alan ve Fakültemize bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren parenteral çözelti merkezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi kapsamında üniversitemizin Cebeci yerleşkesinde yer alan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eğitim ve Uygulama Eczanesi dekanlığımıza bağlı olarak çalışmalarını yürütmekte olan diğer bölümlerdir.

İlgili Kişi :
Adres1 :Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi
Adres2 :Tandoğan/Ankara
Posta Kodu :06100
Telefon :+90 312 203 30 00
Faks :+90 312 213 10 81
Elektronik Posta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder