2 Eylül 2010 Perşembe

Demir Karahan


(1947 - )

Sinema oyuncusu. Gerçek adı Demir Görgün olan oyuncu, Ortaokul ve liseyi Avusturya Lisesinde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okurken yönetmen ve senarist Duygu Sağıroğlu ile tanışmış ve öğrenimini yarıda bırakarak, kamera karşısına geçti. Türk - Fransız ortak yapımı bir filmde oynamak üzere Fransa'ya giderek orada 4 filmde rol aldı, yönetmen asistanlığı yaptı.

Askerlik nedeniyle Türkiye'ye döndü. Bir süre ticaret ve çiftçilikle uğraştı, politikayla ilgilenerek Adana DSP il başkanlığı görevinde bulundu, bir gazete çıkardı. Strazbourg Türk Filmleri Haftasında yönetmen Osman Sınav ile karşılaşmasıyla aldığı teklif üzerine yeniden bir dizi filmle sinemaya döndü.

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olup, sanat hayatında oyunculuk dışında "Çark" adlı bir film senaryosu yazmış (1971), aynı filmin yönetmenliğini de üstlenmiştir.
İyi derecede Fransızca, Almanca ve İngilizce bilen Görgün, oyuncu Melih Görgün'ün babası dır.


Rol aldığı filmlerden bazıları:


Linç, Kanlı Şafak, Sokak Kedisi, Demir Pençe, Merhamet, Büyük Günah, Kuyu, Hazreti Ali, Gece 11:45, Dede Korkut Hikayeleri, Suna, Yolcu, Kayıt Dışı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder