20 Eylül 2010 Pazartesi

Alanya Kalesi İçerisindeki Han, Alanya, Antalya

Alanya Kalesi içerisindeki hanın kitabesi bulunmadığından ne zaman yapıldığı konusunda kesin bir tarih verilememektedir. Ancak, yapı malzemesi olarak kullanılan tuğlaların ölçüleri Selçuklu ve Osmanlı tuğlalarından farklı olduğundan ötürü büyük olasılıkla Karamanlıların Alanya’ya hakim oldukları dönemde yapılmıştır. Bu bakımdan XIV. Veya XV.yüzyıl başlarında yapılmıştır.

Han, düzgün olmayan dikdörtgen planlı olup, orta avlu etrafında hücreler sıralanmıştır. Batı yönünde ikinci bir dikdörtgen plan içerisinde ahırlar bulunmaktadır. Hanın doğu yönündeki giriş kapısının arkasındaki eyvan aynı zamanda bu hanın eksenini meydana getirmekte olup, iki yanında birer kapı ile avluya açılan ikişer hücresi bulunmaktadır. Bu hücreler avludaki diğer hücrelerden daha büyük ölçüdedir. Avlunun uzun kenarlarında dokuzar hücre olup, bunların hepsinin üzeri beşik tonozlarla örtülüdür.

Avlunun batı yönünde dışarıya doğru çıkıntı yapan ahırlar beş bölüm halinde olup, her bölüm ortadan birer paye ile iki bölüme ayrılmıştır. Bunların üzerleri yine tonozlarla örtülüdür. 



Antalya ve Çevresindeki Diğer Hanlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder