7 Şubat 2011 Pazartesi

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Genel Bilgiler

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki öğretim, hukuk bilimi donanımlı ve yüksek nitelikli hukukçu yetiştirme amacına yöneliktir. Bu amaca uygun olarak da fakültedeki öğretimde teorik derslerin yanı sıra pratik çalışmalara da yer verilmektedir. 1997 yılında kurulan Fakültemiz, 2000-2001 akademik yılında ilk mezunlarını vermiş ve halen on birinci öğretim yılını sürdüren dinamik ve evrilerek gelişen bir öğretim kurumudur.

Fakültenin dört yıllık lisans programı, devlet üniversitelerindeki ve de özellikle Kıta Avrupası ülkelerindeki klasik hukuk eğitimi programlarına paralel olarak düzenlenmiştir. Ana yapısı, teorik dersler ve pratik çalışmalardan oluşan bu programa, gelişmekte olan yeni hukuk alanları için seçmeli dersler de eklenmektedir. Bu suretle, programı izleyen öğrencilerimiz, öncelikle klasik hukukçu kimliğini kazanmaktadır. Buna uygun olarak da hukuk alanındaki güncel gelişmeler hakkında bilgili ve değişen durumlara uygun yorum yapma yeteneğine sahip bireyler olarak yetiştirilmektedirler.



Beş yüzün üzerinde öğrenciye sahip olan Hukuk Fakültesi, her yıl Eşit Ağırlık (EA) puan türünden 8’i burslu olmak üzere toplam 80 öğrenci kabul etmektedir. Öğrenciler fakültemize adım attıkları ilk andan mezuniyetlerine kadar geçen dönemde akademik danışmanlarından, ders seçimleri ve benzeri konularda her türlü desteği görmektedir.

Fakültemiz, lisans eğitimi kapsamında; Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Devletler Özel Hukuku, Medeni Usul Hukuku ve İcra İflas Hukuku gibi “Özel Hukuk”un ve Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku, İdare Hukuku ve Uluslararası Hukuk gibi “Kamu Hukuku”nun temel derslerini okutmakta; bunun yanında, gelişmekte olan yeni hukuk alanlarını karşılayan derslere de programında yer vermektedir. Avrupa Birliği Hukuku, İnternet Hukuku, Fikri Sınai Mülkiyet Hukuku ve Tüketicinin Korunması Hukuku dersleri buna örnek teşkil etmektedir. Ayrıca Uluslararası Hukuk Kulübü tarafından düzenlenen “Farazi Dava Yarışması” da öğrencilerin teorik bilgilerini somut olaylara uygulayarak deneyim kazanmalarını sağlamaktadır. Önümüzdeki yıl, mahkeme salonlarımızın yapımının tamamlanmasıyla bu yarışmaların daha da canlı bir hal alarak mahkeme simülasyonunun gerçeğe en yakın şekilde canlandırılması planlanmaktadır. Temel hukuk derslerinin yanında Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, İngilizce, Türk Dili, Uygarlık Tarihi derslerine de programda ortak dersler kapsamında yer verilmektedir. Öte yandan, öğrencilere Fen ve Edebiyat Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi gibi üniversitemizin diğer fakültelerinden ilgi alanlarına yönelik seçmeli ders alma olanağı da tanınmaktadır.

Lisans programının yanı sıra Yüksek Lisans Programı’nı da yürüten Hukuk Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kamu Hukuku ve Özel Hukuk alanlarındaki Yüksek Lisans programlarına ek olarak Sağlık Hukuku Yüksek Lisans Programı ile Uluslararası Hukuk ve Avrupa Birliği Hukuku Yüksek Lisans Programı gibi hukukun özel alanlarına ilişkin Yüksek Lisans Programlarının da açılması için çalışmalarını tamamlamak üzeredir. Üniversitemiz aynı zamanda Kamu Hukuku ve Özel Hukuk Doktora Programları konusundaki projesini de gerçekleştirmek üzeredir.

Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Erasmus programı çerçevesinde Kassel Üniversitesi (Almanya, www.uni-kassel.de/aaa), Passau Üniversitesi (Almanya, www.uni-passau.de), Bükreş Üniversitesi (Romanya, www.unibuc.ro) ve Zaragoza Üniversitesi (İspanya, www.unizar.es) gibi birçok Avrupa üniversitesiyle karşılıklı öğrenci ve öğretim üyesi değişimini kapsayan ikili anlaşmalar imzalamıştır. Bu yöndeki işbirliği çalışmalarına büyük önem veren fakültemiz önümüzdeki yıllarda da uluslararası değişim programlarına ilişkin çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.

Tüm bunlara ek olarak, 2002 yılından beri düzenli olarak her yıl çıkan Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi hakemli bir dergi olup Türkiye’nin dört bir yanından bilimsel makalelerin yayımlanmasına ve Türk hukuk literatürünün zenginleşmesine hizmet etmektedir. Fakültemiz, hukukun güncel sorunlarıyla ilgili olarak düzenli bir şekilde ulusal ve uluslararası konferans ve sempozyumlara ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin Fakültemiz 2007 yılında birçok ülkeden gelen öğrencilerin katılımıyla düzenlenen Model Birleşmiş Milletler toplantısına da ev sahipliği yapmıştır. Fakülte, aynı zamanda, üniversitemiz bünyesindeki İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile de yakın işbirliği içerisindedir.



Adres1 : Marmara Eğitim Köyü
Adres2 : Maltepe/İstanbul
Posta Kodu : 34857
Telefon : (216) 626 10 50 / 2500
Faks : (216) 626 11 29

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder