12 Ekim 2011 Çarşamba

Ayıboğan ve Kurtboğan Kangal'ın Farkı

Kangal köpekleri köpek ırkları arasında en iyisi denebilir. Üstün özellikleri sayılmakla bitmez. Saf ırk özelliğini taşıyan bir karabaş, hem sürüde hem de bekçi köpeği olarak birinci sınıf bir ırktır.

Kangal köpekleri belli yerlerde karabaş diye adlandırılmaktadır. Bu adlandırılma kangalların kafa yapılarının siyah olmasından kaynaklanmaktadır. Bazı yörelerde karabaş diye tanımlanan kangal köpekleri aslında bizimde yıllardır bildiğimiz kangal köpekleridir.

Kafa yapısının siyah olmasının yanında diğer belirgin özellikleri de; Kangalın vucut yapısının aslanı andırmasıdır, kuyruğunun kıvrımlı olması, post renginin boz olması karabaş kangalın başlıca özelliklerindendir.

Yine karabaş olarak adlandırılan kangal köpeğinin halk arasında ayıboğan kangal ve kurtboğan kangal diye ikiye ayırdıklarını bilinmektedir. Aslında ırk olarak aynı özelliklere sahip olan bu ayırım daha çok irilikle alakalıdır. Çok gelişen ve iri görünümlü kangalları ayıboğan kangal diye adlandırılırken, daha küçük görünümlü ve çevik olan kangallarada kurtboğan kangal diye adlandırılmaktadır.
Her iki ırkda aslında aynı ırk olmakla beraber türünün sadece görünüm olarak ayırt edilmiş türüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder