9 Ekim 2011 Pazar

Mavromatis Köşkü (İnönü Evi), Adalar, İstanbul

 Mavromatis Köşkü (İnönü Evi), Adalar, İstanbul
İstanbul ili Adalar ilçesi, Heybeliada’da, Refah Şehitleri Caddesi’nde bulunan bu köşk XIX. yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Yapım tarihi kesinlik kazanamamıştır. Büyük olasılıkla köşkü yaptıranın Mavromatis isimli bir Rum tarafından yaptırılmıştır.

Köşk 1934 yılında İsmet İnönü’nün mülkiyetine geçmiştir. Günümüzde İnönü Vakfı’nın mülkiyetinde olup İnönü Müze-Evi olarak hizmet vermektedir.

Atatürk bu evde bir süre kalmış, Adalar’da ilk jeneratör de bu evde kullanılmıştır. Köşk üç katlı orta sofa plan düzenindedir. Taş bodrum kat üzerine ahşaptan yapılmıştır. Köşke giriş arazi konumundan ötürü bodrum üzerindeki birinci kata dıştan merdivenlerle sağlanmıştır. Cephe düzeni dikdörtgen söveli pencerelerle hareketlendirilmiş, ayrıca silmelerle de katlar birbirlerinden ayrılmıştır.

Kırma çatı ile örtülü olan köşkün kısa kenarı ile asıl cephenin kenarı üçgen alınlıklı olarak sonlandırılmıştır. İç plan düzeninde orta sofa şeması esas alınmıştır. Her iki kattaki sofaların çevresine oturma ve yatak odaları yerleştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder