7 Ekim 2011 Cuma

Sütlüce İskelesi, İstanbul

Sütlüce İskelesi
Sütlüce İskelesi Karaağaç Caddesi üzerinde, Sütlüce Mezbahasının güneyinde bulunmaktadır. İskelenin yolcu çıkış bölümü karşısında tarihi Sütlüce Kahvehanesi bulunuyordu. İskele 1913 yılında bir İtalyan şirketi tarafından yaptırılmış, 1980 yılı başında bir yangınla yok olmuştur. Bu yangından sonra 1986 yılında betonarme olarak yenilenmiştir.

İskele kazıklar üzerine oturtulmuş,dikdörtgen planlı tek katlı, ahşap ve üzeri kırma çatı ile örtülü bir yapıdır. İskele içerisinde bekleme salonu, memur, çımacı odaları ile gişe bulunmaktadır. İskelenin ön kısmı denize doğru ahşap sütunların taşıdığı çatının uzantısı ile örtülmüştür.
Haliç’in dolması nedeni ile iskeleye vapurların yanaşması olanaksızlaşınca 1967 yılında kapatılmış, Haliç’in temizlenmesinden sonra 1989 yılında yeniden hizmete açılmış olmasına rağmen iskele önünde, vapurların yanaşmasına elverişli derinlik sağlanamadığından 1991 yılında tekrar kapatılmıştır. 1993 yılında iskele yanmış ve kullanılamaz hale gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin burada yapmış olduğu çevre düzenlemesi sırasında iskele yeniden onarılmıştır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder