18 Nisan 2010 Pazar

Sofraz Anıtları

sofraz tümülüsü
İl merkezine 45 km. Besni ilçesine 15 km. uzaklıkta Üçgöz (Sofraz) Beldesindedir. 15 metre yükseklikte olan mezarın üzeri kırma taş ve molozla örtülüdür. Güneyde bulunan girişinde zeminden 5 metre aşağı inildikten sonra Dromos denilen ön girişi vardır. Ön girişin bitiminde ise mezar odası bulunmaktadır. Yaklaşık 3-4 metre ölçülerinde üzeri tonozlu ve düzgün kesme taştan yapılmış odanın içinde 2 adet lahit bulunmaktadır. Anıt mezar M. S. 2. yy. da Roma döneminde yapılmıştır. Diğeri ise 3 odadan oluşmuştur. Giriş kısmının her iki yanında ana kayaya oyulmuş mezarlar yer almaktadır.
Bu odalardan ikisi ana kayaya oyulmuş olup odaların her birinin içerisinde üçer tane lahit mezar bulunmaktadır. Üçüncü oda ise tonozlu kesme taşlardan yapılmış olup içerisinde yine bir adet lahit mezar bulunmaktadır.
Köy ve çevresinde eskiden Külşehri adında bir şehir varmış. Köydeki belli başlı yapılardan Hasan Paşa Cami, Ulu Cami, Öksüz Minare’yi ve Kaya Mezarı’nı (Höyük) sayabiliriz. Sofraz anıt mezarı M. S. 2. Yüzyılda Romalılar tarafından yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder