9 Ekim 2011 Pazar

Kalvokeresis Köşkü, Adalar, İstanbul

İstanbul Adalar ilçesi, Büyükada’da Maden, Kumsal Caddesi’nde bulunan bu köşk Dimitri Kalvokeresis tarafından yaptırılmıştır. Yapım tarihi ksein olarak bilinmemekle beraber yapı üslubundan XIX. yüzyılın sonlarında İtalyan veya bir Rum mimar tarafından yapıldığı sanılmaktadır.


Köşkün yapımında Batı üslubu egemen olup, iki katlıdır. Kâgir köşkün duvarları yığma tekniğinde, döşeme ve çatısı ahşaptan yapılmıştır. Cephe görünümü simetrik olup, çıkmalarla geri çekilmiş camekânlı balkonlar yapının bütününe hareket getirmiştir. Belirli aralıklarla üçgen alınlıklı, dikdörtgen panjurlu pencereler sıralanmıştır. Köşeleri taş örgülü olup, triglifli kısa saçaklı bir çatı ile de üzeri örtülmüştür.
Bu yapı orta sofalı plan tipindedir. İçerisinde dikdörtgen planlı sofalar, bunların iki yanında da odalar bulunmaktadır. Alt kat daha çok salonlara, üst katlar da yatak odalarına ayrılmıştır. Katlar birbirlerine çift kollu bir merdivenle bağlanmıştır. Tavanlarda küçük konsollu silmeler çıtalarla yapılmış baklavalı motifler bulunmaktadır. Ayrıca kalem işi ile tavanlar bezenmiştir. Tavanlardaki yuvarlak, beyzi ve dikdörtgen kartuşlar içerisine de şehir manzaraları, alegorik insan figürleri ve çiçek motifleri yerleştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder