9 Ekim 2011 Pazar

Mizzi Köşkü, Adalar, İstanbul

İstanbul Adalar ilçesi, Büyükada Çankaya (Nizam) Caddesi üzerinde bulunan bu köşk XIX. yüzyılın ikinci yarısında George Mizzi tarafından yaptırılmıştır. Köşk çeşitli kişiler arasında el değiştirmiş, 1930–1940 yıllarında San Remo Oteli olmuştur. Günümüzde özel bir konuttur.


Halk arasında Al Palas veya Kırmızı Kuleli Köşk olarak isimlendirilen bu yapı Orta Çağ Avrupa şatolarını andırmaktadır. Bodrum ve iki katlı kâgir yapının duvarları kırmızı renkli prese tuğlalarla örülmüştür. Dış cepheler sıvanmamış ve yapının tuğla örgüleri cepheye yansıtılmıştır. Köşkün girişi ön cephede geriye çekilmiş bir verandanın arkasında yer almaktadır. Bu veranda mermer sütunlara oturan üç basık kemerle ve sütunlarla hareketlendirilmiştir.
Verandaya açılan giriş ve bunların yanındaki pencereler yuvarlak kemerlidir. Bunun üzerindeki katta basık kemerli ince uzun birer pencere görülmektedir. Girişin solunda kare kesitli kule adeta bir burç görünümündedir. Kulenin zemin kat hizasında basık kemerli bir penceresi, üst kat hizasında da önü balkonlu ve saçaklıklı bir penceresi daha bulunmaktadır. Bu kulede köşkün sahiplerinden Giovanni Mizzi’nin bir teleskopla gökyüzünü izlediği söylenmektedir. Camekânla kaplı olan bu bölümün özel bir rasathane olarak kullanıldığı sanılmaktadır.

Köşkün içerisindeki holün iki yanında salonlar, ikinci katta da salon ve koridor çevresinde sıralanmış odalar bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder