28 Şubat 2012 Salı

Ayıini Mağarası, Yalvaç, Isparta

Ayıini Mağarası, Yalvaç, Isparta
Isparta Yalvaç ilçesinin 15 k. Kuzeydoğusunda, Sultan Dağları’nın güney yamacında, Nazillidere Mevkiinde bulunan Ayıini Mağarası 407 m. uzunluğunda yatay ve kuru bir mağaradır. Soğuk ve yarı nemli bir havaya sahip olan mağara içerisinde sarkıt ve dikitler ile sarnıçlar bulunmaktadır. Mağara iki kattan oluşmuş, çatlaklı bir yapısı olan fosil niteliklidir.

Mağarada belirgin bir hayvan topluluğuna rastlanmamış, yalnızca bazı bölümlerinde yarasa türleri yaşamaktadır. Mağaranın en başta gelen özelliği de diğer mağaralarda rastlanmayan sarnıçların bulunmasıdır.
Bizans döneminde bu mağara değişik amaçlarla kullanılmıştır.

Ayıini Mağarasına Ulaşım
Yalvaç'ın yaklaşık 15 km. kuzeydoğusunda bulunan Ayı ini Mağarası, Sultan Dağları'nın güney eteklerinde, Nazilli Deresi denilen mevkiin yukarı bölümünde yer alıyor. Vadi tabanından 20-30 metre yukarıda bulunan mağaraya hem Yalvaç, hem de Özgüney Kasabası'ndan, stabilize iki yolla gidilmesi mümkün. 407 m. uzunlukta, yatay olarak gelişmiş, kaynak konumlu fosil bir mağara olan Ayı İni Mağarası, soğuk ve yarı nemli bir havaya sahip. Mağaranın çatlaklı yapısı ve iki kattan oluşması, içeride belirgin bir hava sirkülasyonuna yol açarken, Ayı ini Mağarası'nda belirgin bir hayvan topluluğu gözlenmiyor. Ancak seyrek olarak, değişik bölümlerde yarasalar yaşamakta.

Ayı ini, hem doğal çevrenin güzelliği, hem de mağarada bulunan ilginç damlataşlar ve sarnıçlar nedeniyle, turizm amaçlı kullanıma son derece elverişli olarak değerlendirilirken, özellikle mağaranın değişik yerlerinde bulunan bu sarnıçlara, başka mağaralarda rastlanmıyor. Ayı İni Mağarası’nın Romalılar ve Bizanslılar tarafından sığınak olarak kullanıldığı kaydedilirken, içerisinde yer yer 6 metreyi bulan 6 adet su depolamaya yarayan küçük bentler ve sarnıçlar bulunuyor. Mağara kırık sistemleri boyunca bir kaç kolda, kısmen de üst üste kollar biçiminde gelişmiş durumda. Mağaranın sonuna doğru üst bölümü oluşturan galeri sarkıt ve dikit bakımından da oldukça zengin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder