19 Şubat 2012 Pazar

Zehirli Suikastlerin Piri Ruslarmış!

1917'deki Ekim Devrimi'nden sonra Sovyet Rusya'nın efsanevi gizli servisi KGB, hem rejim muhaliflerini ortadan kaldırmak hem de önemli iç sorunları çözmek için zehirli suikastlere başvurdu. Stalin karşıtı liderlerden Sultan Galiyef'in yakın adamı Azeri siyasetçi Neriman Nerimanov ve Abhaz lider Lakoba zehirlenerek öldürüldü.

Rusya zehirle öldürme konusunda pek çok ülkeden daha ileride. Sadece Sovyet döneminde değil, Çarlık döneminde de sıkça zehir kullanılmış. İşte bu olaylardan biri : "Çar'ın yakınları, Çariçe'yi ve sarayı kontrolü altında tutan ve olağanüstü güçleri olduğuna inanılan Gregory Rasputin'in şarabına zehir koymuşlar. Güçlü bir yapısı olan Rasputin zehirden etkilenmeyince 1916 yılında kurşunlanarak öldürülmüş. Cesedi ise Neva nehrine atılmış."
Sovyet döneminde Ruslar zehirleri geliştirmişler. Stalin karşıtı Azerbaycanlı siyaset adamı Neriman Nerimanov da Sultan Galiyev'e yakınlığının bedelini zehirlenerek ödemiş. Azerbaycan Komünist Partisi Genel Sekreteri ve Azerbaycan Hükûmet başkanı Nerimanov, 1925'de Moskova'da yemeğine karıştırılan bir zehirin etkisiyle öldürülmüş. Nerimanov'un, Azerbaycan'ın bağımsızlığını savunduğu ve Karabağ'ın Azerbaycan lehinde çözülmesi için Moskova'ya karşı petrolü koz olarak kullandığı için öldürüldüğü söylenir.

           ZEHİRLİ SUİKASTLER ANA SAYFA            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder