3 Eylül 2023 Pazar

Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, Karatay, Konya

Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, Karatay, Konya
Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, Konya'nın Merkez Karatay İlçesi'nde Şems-i Tebrizî (Çifte Merdiven) Mahallesi, Mehterhane Sokağı'nda yer almaktadır.
Eser, sekizgen gövdeli ve piramidal külahlı türbelerdendir. 
Asıl mezar hücresi, mumyalık, kripta, cenazelik gibi isimlerle söylenen alt kat, sembolik sandukanın konduğu gövdeden ibaret olan üst kat ile içte kubbe, dıştan külahın meydana getirdiği örtü sisteminden oluşmaktadır. 

Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, Karatay, Konya
Türbenin esas girişi doğudadır.
Ancak üst kata girişi sağlayan bu kapı önceleri tamamen kapatıldığı için türbeye geçiş batı cepheye sonradan açılan 0,86x1,62 m boyutunda küçük dikdörtgen bir kapı ile sağlanmış, tadilat esnasında kapının üstüne de ayrıca bir 0,66x0,90 cm’lik pencere açılmıştır. 
Girişi ile cephesi mermerle kaplı olan yapının gövdesinde taş ve tuğla beraber kullanılmış, kubbe ile külahı ise tamamen tuğla ile örülmüştür. 

Türbenin Yukarıdan Görünümü
Türbe 1960’lı yıllarda Konya ve Mülhakatı Eski Eserler Sevenler Derneği tarafından tamir edilerek Adliye deposu olarak kullanılmış, 1998 yılında da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir. 

Kitabesi olmayan türbenin banisi Seyfeddin Karasungur olarak gösterilmiş ancak bunu ispatlayacak deliller ortaya konmamıştır. 
Meşhur Selçuklu veziri Celaleddin Karatay’ın (Kemaleddin Rumtaş’la birlikte) da kardeşi olan Karasungur’un, III.Keyhüsrev (1266-1284) zamanında yaşadığı bilindiğine göre 1275’lerden sonra vefat ettiği ve türbesini de ölmeden önce bu yıllar civarında yaptırdığı söylenebilir.

Emir Seyfeddin Karasungur Türbesi, Karatay, Konya
Emir Seyfettin Karasungur Hz. Mevlana’nın muasırıdır. Doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Selçuklular döneminde 1200’lü yıllarda yaşamış ve Karatay İlçesine ismini veren Celâleddin Karatay’ın kardeşidir.
Türbenin Önündeki Kısa Tanıtım Yazısı

        Kaynaklar:

  1. https://www.konyapedia.com/makale/2407/seyfeddin-karasungur-turbesi
  2. http://www.karatay.gov.tr/karasungur-turbesi#:~:text=Emir%20Seyfettin%20Karasungur%20Hz.,veren%20Cel%C3%A2leddin%20Karatay'%C4%B1n%20karde%C5%9Fidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder