23 Nisan 2011 Cumartesi

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası 1926 yılında manifaturacı Hasan Tahsin Efendi’nin teşebbüsleri ile kuruldu. İlk faaliyetlerine Şıhlarlı Osman Efendi’den kiralanan iki katlı ahşap binada başlandı. (*)
İlk yönetim kurulu üyeleri arasında Temiz Ali Efendi, Salih Hafız (Kılıçaslan), Çavuşoğlu Ahmet Efendi, Baytarzade Hacı İsmail Efendi, Kontratçı Hasan Efendi, Azgınzade Hacı Halil, Hacı Süleymanzade, Hacı Hafız Mustafa, Gevrekzade Nurettin, Veysibeyzade Sıtkı Bey, Rıfat Kazanasmaz, Göztaş Seda Cemal görev alan tanınmış azalardandır.

Amasya Ticaret ve Sanayi Odası kurulduğu zaman üye sayısı daha sonra ticaretle iştigal eden işadamlarının sayısının artması ile bu sayıda da artış olmuştur. Bugün Ticaret ve Sanayi Odasına 11 grupta 1116 adet ticaret erbabı ve sanayicimiz kayıtlıdır.

İlk Oda binasının yapımı için 30 Kasım 1954’de, ikinci defada Oda Yönetim kurulu Başkanlığına seçilen Nurettin Kütükçü teşebbüse geçmiştir. Nurettin Kütükçü tarafından arsa alımı gerçekleştirilmiştir. Bundan 5 yıl sonra Kemal Kelez’in Oda Başkanlığını yaptığı 1959 yılında 250m² arsa üzerine 4 katlı bina inşaatına başlandı. 1967 yılında da Nihat Özdemir tarafından aynı arsa bitişiğinde bulunan 250m² ‘lik yere Amasya Ticaret ve Sanayi Odasına ait arsaya 4 katlı bir blok daha ilave edildi. Böylece Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binası 500 oldu ve ticaretle uğraşan esnaflara icar karşılığında verilen işyeri sayısı 12’ye çıktı.
Oda Yönetim Kurulu Başkanı Enis Özdemir zamanında hizmet binasının ihtiyaçlara cevap veremez duruma gelmesi ile bloklarda yenileştirilmeye gidilmesine ihtiyaç duyuldu. 1999 yılında bina üzerinde geniş çaplı tadilata girildi.Hizmet Binasının bitirildiği tarihlerde yapılan Oda seçimlerinde Enis Özdemir ve grubu seçimleri kazanamadı. 2000 yılında 10 kiralık işyeri ve bürolardan oluşan yeni Hizmet binasında Muammer GEDİK başkanlığındaki yeni yönetim kurulu Oda çalışmalarını sürdürmek üzere hizmeti devraldı.
19 Mart 2005 tarihinde yapılan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde Muammer GEDİK güven tazeleyerek yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi.
(*)-Ticaret ve Sanayi Odasının ilk hizmet vermeye başladığı ahşap bina bugünkü Vakıflar Bankası’nın karşısına isabet eden çarşıdaydı.

1 yorum:

  1. çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı personeli denetimelere gittiklerinde " biz sizin haklarınızı koruyoruz ne kadar para alıyorsunuz " diye sormaktadırlar. İşçi işveren ve ekonomi düşmanlığı yapmaktadırlar.

    YanıtlaSil