27 Nisan 2011 Çarşamba

Salih KORKMAZ


Salih Korkmaz`ın ardından ...- Kasım Alper Özdemir

Ülkemiz yine çok değerli bir ustayı yitirdi. 1941 Amasya Taşova ilçesi Arpaderesi köyü doğumlu olan ve dillerden düşmeyen eserleri ile müzik dünyasına ismini yazdıran Şair Salih Korkmaz, kalp hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Bursa İhtisas Hastanesi

Ülkemiz yine çok değerli bir ustayı yitirdi. 1941 Amasya Taşova ilçesi Arpaderesi köyü doğumlu olan ve dillerden düşmeyen eserleri ile müzik dünyasına ismini yazdıran Şair Salih Korkmaz, kalp hastalığı nedeniyle tedavi gördüğü Bursa İhtisas Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Salih Korkmaz, “Kadere bak” diyerek yola çıkmış ve “Ekmek Parası” uğruna “Feleğin İşine bak” demiş ve Bilecik’e doğru yolculuğa çıkmıştı. Bundan sonraki ömrü Bilecik’te geçecek olan Korkmaz, Bilecik’e şiirleri ve adamlığıyla damgasını vurmuştu. `` Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde çalışan Korkmaz, “Aşk Yarası” çekmiş, “Tersine Dönen Çarkı” karşısında hiç “İsyan” etmemişti. “Gelin olmuş gidiyorsun” demiş, mısralarda “Teselli Aramış”, “Ağlamışım Gülmüşüm” diyerek, “Murat” aramış ve kendisine “Nasihat” etmişti. 42 eseri radyo ve televizyonlarda icra edilen Salih Korkmaz, son yıllarda kalp rahatsızlığı çekmeye başlamıştı.
Özellikle son birkaç yıldır ömrü hastane köşelerinde geçen ve derdini kimseye anlatamayan Salih Korkmaz, tedavi görmek için kaldırıldığı Bursa İhtisas Hastanesi’nde “Bir Gün Sende Öleceksin” demiş ve “Bitmeyen Çilesi”sini doldurarak sessiz sedasız ebedi istirahatgâhına doğru yolaldı.``
Bilecik’teki düğünlerin, cemiyetlerin, toplantıların ve özellikle de devlet büyüklerinin ziyaretleri sırasında da sunuculuk yapan bir değerdi Korkmaz, Amasyalı olmasına rağmen Bilecik’in şairi olarak anılıyordu.
1987 yılında Türkiye birincisi Kadere Bak şarkı sözü Salih Korkmaz’a Hürriyet’ten Altın Kelebek, Milliyet’ten ikincilik ödülü kazandırdı. Türkiye genelinde 600’ün üzerinde eseri bulunmaktadır.
Zeki Müren`den, Ferdi Tayfur’a, Muazzez Abacı’ya, Cengiz Kurdoğlu’ndan Muazzez Ersoy’a ve Baha`ya kadar onlarca sanatçının seslendirdiği şarkıları ile ebediyen yaşayacak olan bir değerdir Korkmaz.
Şimdi ülkemizden o kadar şarkıcı, sanatçı gelip geçiyor ki, bu işleri adam gibi yapanlar parmakla gösteriliyor.
Bu işi adam gibi yapanlardan birisini daha kaybettik, Bir Amasyalı olarak her daim örnek aldığım, kitaplarını okuyarak şiire olan merakımı sevdaya dönüştürdüğüm. Şiir kitaplarımda kendisinden övgü ile söz ettiğim, işte bu şarkının söz yazarı Taşova doğumlu diyebildiğim, bir değerin ardından neler yazılabilir diye düşünüyorum.
En son iki bin yılında kendi ilçesi Taşova`da belediye başkanı Özgür Özdemir tarafından Salih Korkmaz`a şükran plaketi verilmişti. O güzel şarkısı `` Bitmeyen Çile `` nin sözlerini sizlerle bu yazıda paylaşmak istedim...
Önce tuttun elimden
Sonra neden bıraktın
Yıllanmış şarap gibi
Yaktın içimi yaktın
Ecel kapımı çalsa
Yine kalbimde sensin
Hem aşkımsın sevgilim
Hem bitmeyen çilemsin
Öyle günler yaşadım
Hem el öptüm hem etek
Dudağım yanar diye ...
Su içtim üfleyerek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder