27 Nisan 2011 Çarşamba

Sadi Bayram

Sadi Bayram 







 
Sadi Bayram, Amasya ili Merzifon ilçesinde 10 Mart 1943’de doğdu. İlk ve orta tahsilini Merzifon’da yapan Sadi Bayram; Amasya, Kütahya ve Kayseri Liselerinde okuduktan sonra, 1963’de Kayseri Lisesini bitirdi. Aynı yıl, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Klâsik Arkeoloji Bölümüne girdi, 1968’de mezun oldu.

Sadi Bayram Lise tahsili sırasında Amasya 12 Haziran, Merzifon’nun Sesi, Turizm Dergilerinde muhabirlik yapmış, 26.6.1965 yılında Önasya Dergisini kurmuş, aylık olarak 78 sayı çıkarmış, Sarı Basın Kartı hamili, olup, Önasya Ajansı’nı 1968 yılında kurmuştur. Mart 1972 tarihinde vatanî görev dolayısıyla Önasya Dergisi yayınına ara vermiştir.

Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğüne Nisan 1973 yılında Eski Eser Tescil Uzmanı olarak atanan Sadi Bayram, Vakıflar Dergisi, Rölöve ve Restorasyon Dergilerini yayınlamış, 1976-78 tarihleri arasında Kültür Bakanlığı Dergiler Şube Müdür V, olarak Millî Kültür ve Dünya Edebiyatından Seçmeler Dergilerini Çıkardı. Mart 1978’de Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşive ve Yayın Dairesi Başkan Yardımcılığına atanan Sadi Bayram; Vakıf yayınlarını yönetti, Nisan 1998’de Kültür ve Tescil Daire Başkanı oldu. 31.07.2002 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu. Sadi Bayram 1999 yılında Vakıf İnşaat Restorasyon ve Ticaret Şirketi Denetim Kurulu üyeliği ve 2002 yılında Vakıf Ekpertiz Ananom Şirketi Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştır.

Önasya Dergisi, Millî Kültür, Vakıflar Dergisi, Vakıf Haftası Kitapları, Belleten, Kültür ve Sanat Dergisi, Vakıf ve Kültür, Erdem, Bilge, Dönemeç, Türk Dünyası , Araştırmaları, Image, Türk Tarih Kurumu Kongre Kitapları, Türk Sanatı Kongre Kitapları, Türk Kültürü’nü Araştırma Enstitüsü gibi yerlerde 160’dan fazla makaleleri yayınlandı. 60 civarında millî veya milletlerarası kongreye katıldı. Gazi Üniversitesi Yaygın Eğitim Fakültesinde, öğretim görevlisi olarak 7 yıl Estetik ve Türk El Sanatları derslerini verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder