19 Eylül 2010 Pazar

Akalissos (Asar Önü)


Antalya Körfezi’nin batısında, Kumluca’ya 23 km. uzaklıktadır. Idebessos antik kentinin 2 km. güney-doğusundaki İncir ağacı köyünde, yedi pencere denilen yerdedir.

Eski Likya birliğinden gelişmiş olan Koinon’a dahil olan bir kent idi. Akalissos Luwi kökenli bir sözcük olup anlamı bilinmemektedir.
Kentin kuruluşu ile ilgili bilgilerimizin yetersizliğine rağmen Hellenistik dönem örcesi var olduğu sanılmaktadır.

Tarihte isminin ilk geçişi Roma dönemindedir. Ve bu dönemde komşuları olan İdebessos (Yenikışla-Bademağacı) ve Kormos (Karabük) ile üç kent birliğini (Sympoliteia) kurmuşlardır. İmparator III. Gordianus döneminde (M.S.238-244) sikke basmıştır. Bu sikkelerin üzerinde kentin ismi yazılıdır. Bizans devrinde ise Myra metropolitliğine bağlı bir piskoposluk merkezi olmuştur.

Akalissos’dan günümüze yeterli bir kalıntı gelememiştir. Sadece sur parçaları, Bizans devrine ait iki kilise kalıntısı, İmparator Commodos’un (M.S.180-192) heykelinin kaidesi ve otuza yakın lahit bugün görünürdedir. Yalnız bu lahitler klasik Likya lâhitlerinden biraz farklı bir görünümdedir. Üçgen alınlıklar ve cephe girişleri oldukça sadeleşmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder