17 Eylül 2010 Cuma

Syedra, Alanya, Antalya













 



Alanya-Gazipaşa karayolunun yaklaşık 20.km.sinde Seki Köyü sınırları içerisindedir. Kente, batıda halen ayakta olan anıtsal kapı ile girilir.














 

Kentte, Antik Çağdan günümüze değin kullanılan, içleri sıvalı doğal kaynaktan beslenen sarnıçlar vardır. Kentin su gereksinimi çok sayıdaki diğer sarnıçlarla da karşılanmaktadır. Kent içindeki bir mağarada, doğal kayaya oyulmuş nişin çevresi freskolarla süslenmiştir. Mağara dinsel amaçlı kullanılmıştır ve vaftiz mağarası olarak bilinmektedir.

Kentin doğusunda, çok görkemli bir yapı kalıntısı olan hamam ile karşılaşıyoruz. Zemininde yer yer mozaik kalıntıları görülmektedir. Hamamın hemen batısında kuzey-güney doğrultusunda kentin sütunlu caddesi uzanmaktadır. Caddenin kuzeyindeki duvarda nişler yapılmıştır.1994 yılından bu yana Alanya Müze Müdürlüğü’nce yapılan kazılar sonucunda, sütunlu caddenin, 250 x 10 metre boyutlarında ve kuzeyi sütunların taşıdığı ahşap çatı ile kapalı, güneyi taş döşemeli açık yol şeklinde olduğu ortaya çıkmıştır. Oyun ve yarışlarla ilgili bilgiler içeren birçok yazıtın varlığı kente önem kazandırmıştır.

Kentdeki diğer önemli yapılar tapınak, tiyatro, dükkanlar, evler ve kent surlardır.
Kazılar sonucunda kentin İ.Ö.VII.yüzyıldan İ.S.XIII.yüzyıla kadar ki tarihine ilişkin kalıntılar ortaya çıkarılmıştır. Bölgede bulunan yazıttan Syedralıların korsanlardan rahatsız oldukları ve bu nedenle tanrıların yardımlarına, öğütlerine ve ileriye yönelik kehanetle ilgili istekleri olduğu anlaşılmaktadır.
Kente girişi sağlayan anıtsal görünümdeki kapının lentosu günümüzde de sağlam bir şekilde ihtişamını sürdürmektedir. Giriş kapısının sağında doğal yapıya uygun olarak teraslama şeklinde alt alta üçlü bir sulama sistemi mevcuttur. Sulama sistemini oluşturan havuzların günümüzde de kullanılması teknolojinin aslında yüzyıllar öncesindeki bir kanıtıdır.
Suyu yakınındaki bir mağaranın içinden çıkan kaynaktan sağlamakta ve içinde uzun dehlizlerin bulunduğu mağaranın girişi taşlarla tonoz şeklinde örtülmüştür.

Kentin doğusunda iki katlı çok görkemli ve zemininde yer yer mozaik kalıntıları bulunan yapı ise kentin hamamıdır. Hamamın hemen karşısında kuzey-güney doğrultusunda uzanan sütunlu cadde bulunmaktadır.















 


Caddenin diğer yönündeki sütunlar, Korint başlıklı siyah granitten yapılmıştır. Kentte bulunan bir onur yazıtından burada bir halk meclisi ve Senatonun olduğu Syedra’daki yapıların çoğunun tabanının mozaiklerle süslülüğü dikkate çekicidir.
Mozaikte mitolojideki 3 güzelleri temsil eden 3 kız resmi, ve Paris’i simgelediği sanılan bir erkek resmi kentte mozaik sanatının ayrı bir yeri olduğunu göstermektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder