19 Eylül 2010 Pazar

Istlada, Demre, Antalya

















 



Istlada, Demre ile Tirmisin (Çevreli) arasında Hoyran köyünün 1 km. güneyindedir. Akropolün bulunduğu tepeden aşağıya inildiğinde Kapaklı köyü görülür. Tepeden bakıldığında Gökkaya körfezi, Aşıryı ve Kişneli adaları ile Kaleköy ve Üçağız köyünün görüntüsü ile en güzel manzarası olan Likya kentidir. Istlada, Luwi dilinde vadi dibinde derecik anlamına gelen bir sözcüktür.

Tarihçesi ile ilgili bilgilerin olmadığı bu kentin yerinde de yüzey araştırması ve arkeolojik kazı yapılmamıştır. Bununla beraber Lykia bölgesinin bu küçük kentinden bazı kalıntılar günümüze gelebilmiştir. Akropolün kuzey ve doğusundaki kaya mezarları,tamamen birbirinin eşi gibi tek bir elden çıkmışçasına yapılmış lâhitler, steller ve sarnıçlar bulunmaktadır. Bunların arasında güvercinli mezarın üzerinde horoz, sfenks ve güvercin tasvirlerine yer verilmiştir. Bunun kuzeyinde M.Ö. IV.yy.a tarihlenen bir diğer mezarda da mezar sahibi yakınlarıyla birlikte görülmektedir.



M.Ö. IV.Yüzyıla ait Hoyran anıtı, kayadan oyularak ev tipi mezara dönüştürülmüştür. Bu mezarın alınlığında da ayakta duran üç kişi ve onun altında da klineye uzanmış mezar sahibi görülmektedir. Roma devrine ait olan sarkofaj tipindekiler Likya mezarlarından daha iyi durumdadır .
Kentin bulunduğu yerde akarsu olmadığından çevrede birçok sarnıçlar ve toplama kuyuları vardır. Istlada da bunların dışında gözle görünen bir kalıntıya rastlanmamaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder