8 Mayıs 2010 Cumartesi

UMMAN'DA İstihdam, Omanizyon ve Sosyal Güvenlik

Toplam özel sektör çalışan sayısının 2007 yılı itibariyle 132.000’i Omanlı olmak üzere 770.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Buna kamu çalışanlarını da eklediğimizde toplam aktif işgücünün 900.000 civarında olduğu görülmektedir. Devlet toplam işgücünün %16’sını istihdam etmektedir. Oman uyruklu olanların yaklaşık %90’ı kamu sektöründe çalışmaktadır. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere özel sektörde çalışanların %82’si yabancılardan oluşmaktadır. Yabancı işgücü içerisinde en büyük pay ise Hintli çalışanlardadır. Daha sonra Pakistanlılar, Filipinliler ve Bangladeşliler gelmektedir. Omanda çeşitli projeler yürüten Türk şirketleri bulunması nedeniyle 1.250 civarında da Türk (işçi, mühendis, proje müdürleri, formen vs.) çalışmaktadır.


Omanda işsizlik oranı hayli yüksektir (%15). Bu nedenle, devlet özel sektörde Omanlıların istihdamını artırmak için çeşitli tedbirler almaktadır. Bu politikaya Omanizasyon yani Omanlılaştırma politikası denmektedir. Bu politika çerçevesinde sektörel bazda çeşitli oranlar mecburi kılınmaktadır. Örneğin taksi sürücülerinin tamamı Omanlı olmak zorundadır. Yabancı şirketler için çalıştırdıkları işçi sayısının %30’unu Omanlılardan istihdam etme zorunluluğu bulunmaktadır.

Öte yandan, asgari ücret Omanlılar için 120-150 OR arasında değişmektedir. Yabancılar için bir alt limit yoktur. Sosyal güvenlik de Omanlılar için mecburi olup, yabancı çalışanlar için mecbriyet bulunmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder