8 Mayıs 2010 Cumartesi

UMMAN'IN Siyasi Yapısı

Monarşi ile yönetilen Oman Sultanlığı’nda Devlet Baskanlığı görevini Sultan Qaboos bin Said al-Said yürütmektedir. 1970 yılında kansız bir darbe ile iktidara geçen Sultan Qaboos bin Said, öncelikle iç güvenliği sağlamış ve zaman içinde güttüğü akılcı ve barışcı politikalarla Oman’ı hem Arap Devletleri Lig’inin hem de uluslararası toplumun saygın bir üyesi yapmıştır.

1967 yılında başlayan ve daha sonraki yıllarda giderek artan petrol ihracatının da yardımıyla ülkenin gelişimi için bir çok reformu gerçekleştiren Sultan Qaboos, basta içişleri, Maliye, Savunma ve Petrol Bakanlıklarını kurarak devlet yapısını büyütme ve daha etkin hale getirme yoluna gitmiştir. Halen, Başbakanlık, Savunma, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları Sultan Qaboos bin Said uhdesindedir. Ancak, günlük politika ve işlerin yürütülmesini sorumlu Bakanlar sağlamaktadır. Bakanlar her üç yılda bir Sultan Qaboos tarafından atanmaktadır.

.
Yasamadan çok danışma niteliğine sahip Oman Konseyi, Meclis eş-Şura ve Meclis ed-Devle adıyla anılan iki ayrı kanattan oluşmaktadır. Meclis eş-Şura seçimle gelen, Meclis ed-Devle ise atama yoluyla gelen temsilcilerden oluşmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder