19 Haziran 2011 Pazar

Artova'da Genel Ekonomik Durum

Artova ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. İlçe halkının hemen hemen tamamı çiftçilikle uğraşır. Artova’nın arazi yapısı yayla özelliği gösterdiği için hayvancılık daha da önem kazanmaktadır. Son yıllarda İlçe Tarım Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın ortak çalışmaları sonucu Tarımsal Kooperatifler aracılığıyla süt sığırcılığı ve koyunculukta önemli mesafeler katedilmiş bulunmaktadır. İlçe halkı genelde fakir olup, zengin sayılabilecek kişiler ise yatırımlarını Tokat veya büyük illere yapmaktadırlar. 1976 yılında temeli atılan TAKSAN (Tokat Takım Tezgahları Sanayi) Sivas-Samsun demiryolunun kenarında etrafı çevrili 350 dekar arazi içerisindeki fabrika binaları atıl olarak durmakta ve böyle bir milli servet çürümeye terkedilmiş vaziyette iken 2005 yılında Adoçim işletmesinin burayı satın alarak çimento fabrikası inşaatı başlatması ilçeye bir ekonomik girdi sağlamaya başlamıştır. Şu an itibarı ile üretime başlamış durumda olan fabrika Artova ekonomisi için büyük önem arzetmektedir. Sürekli büyük illere göç veren Artova’nın gençlerinin bu fabrikada çalışmaya başlaması ilçe halkı için bir ümit kaynağı olmuştur.

 Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde görülen pazarcılık anlayışı, yani haftanın belli bir günü satıcı ve alıcıların direkt olarak buluştukları açık alandaki alım satım işleri Artova’da Pazartesi günleri kurulan pazar yerinde gerçekleşmektedir. Demiryolu ile Hükümet Konağının arasındaki İtfaiye bitişiğindeki boş alan her pazartesi günü cıvıl cıvıl olur. Satıcıların ürünlerini tanıtan ve öven bağırmaları yükselir gider. Artova’nın köylerinden çökelek, peynir, yağ, yumurta gibi hayvansal ürünlerini getirip satmak isteyenler ile Tokat’tan kamyonlarıyla gelen seyyar satıcılar alıcılarla bazen küçük rakamlar üzerinden de olsa pazarlığa başlarlar.

Bazı seyyar satıcıların çarşıda cadde kenarında da ürününü satma sevdasında olduğu görülür. Aynı gün sabahın erken saatlerinde İlçe Stadyumu ile Artova-Tokat asfaltı arasındaki boş alanda canlı hayvan pazarı kurulur. Özellikle kurban bayramının yaklaştığı günlerdeki pazartesi sabahları daha fazla bir canlılık ve heyecan göze çarpar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder