19 Haziran 2011 Pazar

Prof.Dr. Mustafa DEMİREL

Prof.Dr. Mustafa DEMİREL
10.03.1943’te Artova’nın Aşağıgüçlü (Aşağıavara) köyünde doğdu. İlköğrenimini Artova Gazipaşa İlkokulunda, Orta öğrenimini Tokat İmam Hatip Lisesinde tamamladı. 1972 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsünü bitirdi. İstanbul Pertevniyal Lisesinden aldığım diploma ile de girdiğim İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1973 yılında mezun oldu. Aynı Üniversitenin açtığı doktora yeterlilik sınavını kazanarak merhum Prof. Dr. Faruk Kadri Timurtaş’ın yönetiminde doktora çalışmalarına başladı. Ünlü bilgin Tokat’lı “Kemal Paşazâde (İbn-i Kemal) nin, Yusuf-u Zelihâsı ve Dil Hususiyetleri” başlıklı doktora tezini başarı ile verdikten sonra doktor unvanı aldı.


Üniversitede bu ilmî çalışmalarını yaparken bir taraftan da geçimini temin etmek için Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Liselerde edebiyat öğretmenliği ve Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı yurt içi ve yurt dışı hizmetlerinde görev aldı ve başarılı oldu. Diyanet İşleri Başkanlığının muvafakatiyle 1986’da naklen Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne geçti ve 1998 yılında Doçent oldu. Daha sonra aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne geçti ve burada 2005 yılında profesör oldu. Evli ve üç çocuk babasıdır.

Halen, Marmara Üniversitesinin izni, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı bursu ile Celalabat İktisat ve Girişimcilik Üniversitesinde sahasında araştırma, inceleme yapmak ve akademik faaliyette bulunmak üzere Kırgızistan’da bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder