16 Nisan 2010 Cuma

Yüksek tansiyonu engelleyen gıda; TAHIL


Günümüzde işlenmemiş tahılın sağlıklı yaşamın ayrılmaz bir parçası olduğu, işlenmemiş yani rafine edilmemiş tahılın birçok kronik hastalığın oluşma riskini azalttığı bildirildi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Klinik Şefi Prof. Dr. Necat Yılmaz,  yaptığı açıklamada, gelişmiş batı ülkelerinde üç öğün esmer undan yapılmış gıdaların yenilmesi için halkın teşvik edildiğini belirtti.
Son olarak Harvard’da Haziran ayında yayınlanan bir çalışmada, 1986-2004 yıllarında izlenen tam tahıl tüketen 51 bin 529 erkek sağlık çalışanının bulgularının tam tahıl ürünü tüketimi ile hipertansiyon (yüksek tansiyon hastalığı) arasında ters bir ilişkinin varlığını kanıtladığını ifade eden Yılmaz, şu bilgileri verdi:
“Yani çalışmaya dahil edilen kişiler ne kadar sıklıkla ve fazla tam tahıl ürünü kullanırsa o denli daha az hipertansiyon riski taşımaktadır. Esmer undan yapılan ürünler neden faydalıdır? Çünkü tahıl tanesinin etrafını saran zar yapısında antioksidan, vitamin, lif ve iz elementler gibi sağlık için gerekli maddeler rafine işleminde uzaklaştırılıp geriye tanenin iç kısmında yer alan karbonhidrat zengini kısımı kalmaktadır”

SAĞLIK AÇISINDAN DİĞER FAYDALARI
İşlenmemiş tahıllara beslenmede daha fazla yer vermenin, sağlık için yapmamız gerekenlerin başında geldiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu ufak değişiklikle bütün nedenlere bağlı ölüm riskinizi yüzde 15 azaltacaktır” dedi.
Bugün yapılan beslenme araştırmalarının hepsinde tahılları rafine etmeden, yani işlemeden yemenin yararlarının ortaya çıktığını anlatan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Esmer” olanı “beyaz”a döndürmenin beslenmemiz açısından ne denli kötü sonuçlar doğurduğunu gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz. Kısaca özetlersek esmerleri seçip, beyazlardan uzak durmamız gerekiyor. Bu basit değişikliği yapmakla, bütün nedenlere bağlı ölüm riskinizi yüzde 15 oranında azaltacağınızı biliyor musunuz? Daha uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorsak lif, fitokimyasallar, vitaminler ve mineraller için zengin bir kaynak olan tam tahılları hayatımıza daha fazla almalıyız.”
Tam tahıllı ürün tüketildiğinde, felç riskini yüzde 30-36, tip 2 diyabet riskini yüzde 21-30, kalp hastalığı riskini yüzde 25-28, 20 değişik kanser türünde yapılan 40’ı aşkın çalışma düzenli tam tahıl alımının kanser riskini azalttığını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Ayrıca tam tahıl ürünleri kilo kontrolüne yardımcı besindir. Astımdan dişlerin çürümesine kadar birçok hastalığı engelleyen bize sunulan bu temiz doğal tahıl ürünlerini daha sık yemeliyiz. Çocuklarımıza da bu konuda örnek olmalıyız” dedi.


Hastalıklara İyi Gelen Besinler!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder