5 Mayıs 2010 Çarşamba

Zeytintaşı Mağarası


Zeytintaşı Mağarası



Zeytintaşı Mağarası; Serik (İlçesi, Akbaş Köyü, sınırları içerisindeki, Zeytintaşı Tepesi’nin güney yamacında bulunur. Denizden 220 m. yiiksekliktedir.
Mağara 14 m. derinlikte ve çift katlı olup, üst kat uzunluğu yan dehlizlerle birlikte 136 m., alt kat 97 m. uzunluğundadır. İçinde oluşumu devam eden sarkıt, dikit ve sütunlar her türden damlataşlar ile kaplıdır. Mağara, eni 0.03 m. ve uzunluğu 0.70 m.yi bulan makarna sarkıtları ile eşi ve benzeri bulunmayan karakteristik özelliklere sahiptir.

1997 yılında taşocağı açmak için açılan 10 m’lik yapay galeri sonunda tesadüfen bulunmuştur. Sıcak, soğuk içecek ve yiyeceklerimizle hizmet verebilmektedir.

Eşsiz bakir bir çevre ve doğal güzelliğe sahiptir. Çevrede yürüyüş, tırmanma ve safari turu ile doğal ve yabani hayvan foto safari yapilabilir.
Mağaranın bulunduğu yer ve çevresi tipik akdeniz iklimine sahip özel klimal bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla her tür akdeniz bitkisi yetişebilmektedir. Havası ve doğası insana huzur ve ferahlık verir.
Akarsularla yarılarak askıda kalan mağara plipser, reliyef sisteminin karakteristik bir şeklidir.
Mağara alttan ve yanlardan geçirimsiz birimlerce kuşatılan Sura-Kratase yaşlı kireçtaşları içinde belirgin bir fay hattı üzerinde gelişmiştir.
Mağara ismini; üzerinde bulunan Zeytintaşı Tepesi’nden almıştır.
Mağara; Antalya’ya 54 Km., Serik’e 16 Km., Belek Turizm Merkezi’ne (Akdeniz) 28 Km., Aspendos’a 10 Km uzakhktadir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder