16 Kasım 2011 Çarşamba

Zeynep Sultan Sıbyan Mektebi, Eminönü, İstanbul

İstanbul Eminönü ilçesi, Alemdar Caddesi üzerinde, Gülhane Parkı’nın karşısında Sultan III. Ahmed’in (1703–1730) kızı Zeynep Sultan tarafından Mimar Mehmet Tahir Ağa’ya 1769’da yaptırmış olduğu camisinin yanında sıbyan mektebi de bulunmaktadır.

Caminin batısında bulunan sıbyan mektebi, yanındaki medresenin bitişiğinde olup, önünde de XVIII.-XIX. yüzyıllara ait bir hazire bulunmaktadır. Sıbyan mektebi 1970 yılında yanındaki medrese ile birlikte yanmış, 1983 yılında da İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü tarafından onarılmış, bu arada cadde üzerindeki avlu duvarının içerisine alınmıştır. Uzun süre harap bir halde bulunan bu yapının içerisinde1988’den önce bazı kişiler barınıyordu. Onarımdan sonra Zeynep Sultan İlkokulu’nun dershanesi olarak kullanılmıştır.

Sıbyan mektebi barok üslupta bir yapı olup, önünde üç sütunlu, yuvarlak kemerli bir revak bulunan kare planlı bir yapıdır. İki katlı olan yapının alt katında onarım sırasında kırık mezar taşları ve serpuşlar çıkarılmıştır. Bugün burası Türkiye Anıtlar Derneği’ne tahsis edilmiştir.

Sıbyan mektebi ile yanındaki medrese arasındaki avlunun yuvarlak kemerli kapısı üzerinde de bir ayet yazılı kitabe bulunmaktadır. Sıbyan mektebinin ikinci katı kare planlı olup, giriş dışında kalan duvarları yuvarlak kemerli üçer pencere ile aydınlatılmıştır. Üzeri ahşap çatı ile örtülüdür.


İSTANBUL'DAKİ DİĞER SIBYAN MEKTEPLERİ ANA SAYFA

İSTANBUL’DAKİ MEVLEVİHANE VE DERGAHLAR


İSTANBUL ANASAYFA'SINA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ






İSTANBUL'UN TARİHİ AĞAÇLARI

İSTANBUL DENİZ FENERLERİ



·  HAMAMLAR
·  HOTELLER
·  KALELER 
·  KULELER
·  MÜZELER
·  SARAYLAR
·  SİNAGOGLAR 
·  YALILAR
·  El Sübuu

TARÇIN ÇOCUK ŞARKILARI





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder