9 Şubat 2011 Çarşamba

Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü

Genel Bilgiler

Avrupa Birliği Enstitüsü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1987 yılında Avrupa Topluluğu'na tam üyelik başvurusu yapmasından hemen sonra Marmara Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak kurulmuştur.

Enstitünün temel amaçları; yüksek lisans ve doktora eğitimi vererek kamu ve özel sektör için AB konularında uzmanlar yetiştirmek, Türk sanayi ve iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda araştırmaları katalize etmek suretiyle azami yarar sağlamaktır.

Enstitü'de üç anabilim dalı; AB Hukuku, AB Siyaseti ve Uluslararası İlişkiler ve AB İktisadı bulunmaktadır. 2006 yılında Avrupa Komisyonu tarafından enstitüye Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi (Jean Monnet Centre of Excellence) ünvanı verilmiştir. Enstitü ayrıca, Türkiye'de alanında ilk olarak kurulan Avrupa Birliği Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi ile öğrencilerine ve ziyaretçilere en iyi şekilde hizmet vermektedir.

Kuruluşundan bu yana enstitüde 50'den fazla yabancı öğretim üyesi ders vermiş, seminerlere katılmıştır. Bu öğretim üyeleri arasında Avrupa Hukuku'nun kurucularından sayılan Prof. Dr. Dominik Lasok, Avrupa Toplulukları Komisyonu Eski Onursal Genel Sekreteri ve Floransa Avrupa Üniversitesi Enstitüsü Eski Rektörü Emile Noel, Avrupa Parlamentosu Eski Basın Sözcüsü Dr. Guy Vanhaeverbeke gibi ünlü isimler de bulunmaktadır. Ayrıca enstitü Brüksel'de bulunan TEPSA (Trans European Policy Studies Association) ile yakın işbirliği halindedir.

Merkezi Brüksel'de bulunan Uluslararası Avrupa Topluluğu Çalışmaları Derneği'nin (ECSA) Türkiye ayağı olan Avrupa Topluluğu Araştırmaları Türk Üniversite Birliği'nin (TUNAECS) faaliyetleri de enstitümüzce yürütülmektedir. Birçok projeye ve yayına imza atmış olan enstitü, halihazırda çeşitli projeler sürdürmekte, çeşitli kitapların yanı sıra alanındaki tek düzenli akademik yayın olan Marmara Avrupa Araştırmaları Dergisi'ni (Marmara Journal of European Studies) yayınlamaktadır.


İlgili Kişi :
Adres1 : Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusü
Adres2 : Kadıköy/İstanbul
Posta Kodu : 34722
Telefon : + 90 216 336 33 35
Faks : + 90 216 347 45 43

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder